https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораАдминистрацията в Русе затапи с факти предизборната атака на Рена Стефанова

Администрацията в Русе затапи с факти предизборната атака на Рена Стефанова

Администрацията в Русе затапи с факти предизборната атака на Рена Стефанова

От Община Русе опровергаха твърденията на депутата Рена Стефанова за корупционна сделка за Летище Русе. От администрацията разпространиха право на отговор.

Публикуваме позицията без редакторска намеса:

Във връзка с отправени внушения от депутата от ПП Рена Стефанова в социалните мрежи за възможни злоупотреби при учредяването на безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години на Летище Русе от страна на „ЕЪРПОРТ РУСЕ“ ООД, заявяваме следното:

Внесеното на 8 декември 2022 г. в Община Русе инвестиционно предложение за поетапното развитие на Летище Русе предвижда значителни средства, които компанията ще вложи за постепенното надграждане на летищната инфраструктура.

Тоест правото на ползване в конкретния случай е „безвъзмездно“ единствено като юридическа формулировка и няма да се платят пари в брой, но същевременно такива ще се вложат. Част от дейностите по модернизация са свързани със създаването на Генерален план на стойност над 700 хил. лв., изграждане на периметрова ограда, ремонт и реконструкция на пистата, изграждане на карго терминал и на нова аеронавигационна светлинна система, закупуване на необходимата самолетообслужваща техника и като краен момент – сертифициране на Летище Русе за обслужване на граждански полети на авиацията с общо предназначение (а впоследствие и за полети за превоз на пътници и товари), тъй като в момента то има лиценз единствено за летателна площадка. Информацията е публично достъпна и би следвало да е в помощ на всеки, който се интересува от тази толкова чувствителна за русенци тема.

Това се отнася още повече когато с решенията си като народен представител човек има силата да влияе пряко върху живота на гражданите. Това е огромна отговорност. Изисква се минимум усилие народният избраник да се запознае с акцентите в инвестиционното намерение, вместо удобно да ги пропуска, оставяйки впечатление за немарливост или опит за умишлено въвеждане в заблуда на общественото мнение.

Важно е да се подчертае, че след изтичането на срока за ползване на Летище Русе, то ще остане за русенци с всички реализирани инфраструктурни подобрения. Освен всички капиталовложения и модернизация, за този период ще бъдат спестени над 800 000 лв. за охраната и поддръжката му, субсидирана към момента от общинския бюджет и съответно от джоба на всеки русенец.

Настоящият инвеститорски интерес е заявен от добре познати фигури от обществения живот на България. Те застават с лицата си, имат познания, опит и средства, и желаят да вложат веднага значителни средства в развитието на Летище Русе.

Решението за това развитие беше взето от 47 общински съветници, представители на 7 политически групи в местния ОбС.

По отношение на средствата за асфалтиране на уличната мрежа, които според Рена Стефанова са отпуснати от нейната партия – парите са осигурени от коалиционно правителство вследствие на множество срещи, инициирани от общинската администрация и кмета с различни министри. Най-важната от тях – тази с тогавашния финансов министър Асен Василев, не беше организирана от русенските представители на „Продължаваме промяната“, а от депутат от друг регион. А постановлението, с което бяха “изгубени” пари за асфалтиране, бе отменено от следващото правителство, т.е. никоя от одобрените общини не ги е получила. Вследствие на положени усилия от кмета на Русе Пенчо Милков и екипа на общината е налице реален факт – в общинския бюджет вече са налични 3,2 млн. лв. за асфалтиране на улици в града, като в следващите месеци се очаква транш от още толкова средства за подобряване на инфраструктурата на града.

Неясен остава и приносът на Рена Стефанова за избирателите от Русенския регион, след като повече от година е депутат. Името ѝ като политик и да е добило известност, не е било заради оказана подкрепа на русенци.

Общинската администрация проучва възможностите да ѝ бъде потърсена съдебна отговорност във връзка с отправените твърдения, които бяха публикувани от русенски медии, без да бъде взето становището на Община Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X