https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниРумъния влиза в Шенген без България

Румъния влиза в Шенген без България

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел обяви в Букурещ, че решението за приемане на Румъния в Шенген ще се вземе „възможно най-скоро“ и това може да стане още през 2023 г.

След среща с президента на страната Клаус Йоханис в двореца Котрочени Мишел подчерта: „ЕС ще бъде по-защитен с Румъния и България в шенгенската зона. Също така е абсолютно ясно, че Румъния изпълнява всички критерии и ние трябва да вземем политическо решение възможно най-скоро. Аз ще направя всичко възможно това да се случи през 2023 г., защото разбирам много добре разочарованието на гражданите“, съобщи Аджерпрес.

„Днес отново обсъдихме Шенгенското пространство и значението на ефективното управление на външните граници на ЕС. Бих искал да повторя, че напълно подкрепям усилията на Румъния да стане пълноправен член на Шенген. Радвам се да видя, че пилотният проект за контрол на външните граници на ЕС стартира успешно по-рано този месец“, продължи да сипе похвали Шарл Мишел.

И завърши: „Можете да разчитате на мен“, пише още Телеграф.

Румънският президент от своя страна уточни, че не е коментирана точна дата – например юни или октомври, но че процесът може да завърши през тази година, което е и целта на Букурещ.

„Желаем това и на България, най-добре за нас е да бъдем приети заедно в Шенген, защото това е въпрос, който засяга целия Европейски съюз. Шенген е емблемата на съюза. Става въпрос за свободата на движение на европейските граждани и факта, че гласуването на 8 декември миналата година не бе успешно, е шамар за Европейския съюз“, заяви Клаус Йоханис след срещата с Шарл Мишел.

През декември 2022 г. Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли с 25 гласа “за” и два “против” предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген.

Тогава отрицателната новина бе посрещната с голямо разочарование от управляващите у нас, според които сме изпълнили всички необходими условия за приемане в зоната без граничен контрол на съюза.

Основна пречка за влизането на България бе позицията на Нидерландия, която нямаше нищо против влизането в Шенген на Румъния и Хърватия, но категорично се обяви против София заради опасения за върховенството за закона и неефективната борба с корупцията.

България и Румъния обаче вървят все още пакетно за бъдещото членство в Шенгенското пространство, докато Хърватия вече се присъедини и граничният контрол отпадна.

От началото на тази година обаче Румъния полага много усилия, за да убеди едностранно европейските си партньори, че е постигнала устойчив напредък и е напълно готова да стане част от безвизовото европейско пространство.

Австрийският президент Александър ван дер Белен подкрепи „пакетния принцип“, като заяви, че Румъния и България са готови да се присъединят към Шенгенското споразумение.

През декември 2022 г. Австрия заедно с Нидерландия и Швеция бе против приемането на България.

А в края на февруари т.г. румънски евродепутат заведе дело срещу ЕС в Европейския съд заради несправедливия според него отказ от 8 декември м.г. страната му да се присъедини към Шенген.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X