Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
НачалоИзбрано от редактораПравят Лили Ганчева почетен гражданин на Русе

Правят Лили Ганчева почетен гражданин на Русе

20 години работа за подпомагане на трансграничното сътрудничество между България и Румъния отбеляза днес Асоциация „Еврорегион Данубиус“ начело с изпълнителния директор Лили Ганчева.

„Енергията на Лили променя работната среда и ни прави искрени и отворени. За да бъдем ние приятели, ти си свързващото звено“, поздрави я кметът Пенчо Милков. Той благодари за цялостния и принос в задълбочаването на българо-румънските отношения през годините и обяви, че е депозирал към Общинския съвет кандидатурата ѝ за „Почетен гражданин на Русе“.

„Еврорегион Данубиус“ е създаден на 9 май 2002 г. и в двете десетилетия от съществуването си той задълбочава в изключителна степен партньорството между България и Румъния в областта на икономическото развитие, околната среда, културата, туризма, транспорта, образованието, пазара на труда, здравеопазването и земеделието.

Със съдействието на асоциацията са реализирани десетки проекти в Русе, Бяла, Борово, Иваново, Гюргево и много други населени места в Румъния. Сред тях са мащабните инфраструктурни проекти за подобряване на свързаността по суша и вода между Русе и Гюргево, изграждането на църквата в гр. Бяла, побратимен с гр. Градинари в Румъния, както и работата по разкриването на фериботната връзка Русе- Гюргево и Никопол – Турну Мъгуреле. Ганчева с гордост припомни и, че още през 2014 г. именно „Еврорегионът“ пръв лобира за създаването на втори мост между Русе и Гюргево. Тя посвещава живота си на поддържането на приятелските отношения, реализирането на редица съвместни изяви и побратимяването на над 12 градове и села от българската и румънската държава.

„Никъде на друго място в България и Румъния двете страни не са толкова сближени и взаимно свързани и то на толкова високо ниво“, заяви посланикът на Румъния в България Н. Пр. Бръндуша Предеску. От името на Посолството тя награди изпълнителния директор с почетна грамота за заслугите ѝ.

„Най-голямата награда за работата ми е, когато отношенията между представителите на институциите надхвърлят официалностите и прераснат в приятелски“, заяви г-жа Ганчева.

Сред гостите на събитието бяха Н. Пр. Радко Влайков- посланик на България в Румъния, председателят на Окръжен съвет – Гюргево Димитру Беану, кметът на Гюргево Адриан Ангелеску, бивши областни управители на Русе, председателствали Асоциацията, бившият кмет на Гюргево Николае Барбу и ръководители на обществени организации.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X