https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДържавната опера с представление по случай 20 г. от основаването на „Еврорегион...

Държавната опера с представление по случай 20 г. от основаването на „Еврорегион Данубис“

На 11 май от 19.00 часа в Доходното здание в Русе ще се играе спектакълът „Ернани“. Постановката се посвещава на 20-ата годишнина от основаването на Асоциация „Еврорегион Данубис“, като по този начин от Държавната опера в крайдунавския град засвидетелстват своето уважение към дейността на организацията и настоящия изпълнителен директор Лили Ганчева.

Припомняме, че през последните години „Еврорегион Данубиус“ се превърна в своеобразен мост не само между Русе и Гюргево, но и между България и Румъния. С помощта на Асоциацията са реализирани редица проекти в сферата на културата, земеделието, здравеопазването, бизнеса, повишаването на административния капацитет и куп други области от ежедневието.

На следващи ден – 12 май от 10.30 часа отново в Доходното здание, но този път в зала „Европа“ ще се проведе и тържествено общо събрание на „Еврорегион Данубиус“.

Асоциацията бе основана от ръководствата на Областна администрация – Русе и Окръжен съвет Гюргево на 9 май 2002 година с цел подпомагане интеграцията на България и Румъния в Европейския съюз и улесняване на трансграничното сътрудничество.

Интересен факт е, че в Русе за първи път операта „Ернани“ е представена в концертно изпълнение на 22 март 1995 година като част от програмата на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ от Русенската филхармония и Смесен хор „Дунавски звуци“ под диригентството на Михаил Ангелов. „Ернани“ е петата опера на Джузепе Верди. След третата си оперна творба – „Набуко“ и след четвъртата си опера – „Ломбардци“, с представянето на „Ернани“ той се утвърждава в Италия като най-значимия оперен композитор.

Драмата „Ернани“ от Виктор Юго от 1830 привлича вниманието на Верди за избор на сюжет и съставяне на либрето. Тази драма е представител на жанра на драматичното театрално изкуство от епохата на Романтизма. Тя се превръща в основа за либретото на операта, приемайки най-характерните черти на романтичния театър – ярки, релефни в своята многостранност характери на персонажите, достигащи дори до противоречивост в своя психологически релеф, силно въздействащи на публиката със своите емоционални изяви. Тази изненадващо богата сетивност е допълнена и обогатена от музиката на Джузепе Верди.

Диригент на предстоящия спектакъл ще бъде Вилиана Вълчева, режисьор е Орлин Анастасов, а художник Денис Иванов. Хормайстор е Стелияна Димитрова-Хернани, хореографията е на Детелина Кремакова, а концертмайстор е Марта Бонева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X