https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноЛили Ганчева с отличие от Букурещ в сферата на туризма

Лили Ганчева с отличие от Букурещ в сферата на туризма

Популяризирането на нови туристически маршрути и по-малко известни архитектурни, културни и исторически обекти от България и Румъния бе сред темите на провелия се късно вчера вечерта форум на Асоциацията на журналистите и писателите в сферата на туризма от северната ни съседка. Събитието обедини повече от сто автори и издатели на пътеписи, фоторепортери, фотографи, блогъри и дори кулинари, както и преподаватели, работещи във факултети с профил туризъм, ръководители на туристически агенции, хотелиери и ресторантьори от двете държави. Сред гостите беше и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Тя бе наградена лично от председателя на Асоциацията Михай Огринжи. Лили Ганчева благодари за поредното признание и декларира готовността си да продължи да работи все така енергично и в тази сфера. Според нея има още много обекти и маршрути в двете държави, които трябва да придобият по-широко достояние пред обществеността. Отличието се дава на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ за изключителния ѝ принос в популяризирането на множество културни и исторически обекти в България и Румъния. Припомняме, че тя е автор на най-актуалния понастоящем пътеводител на Букурещ, написан на български език, а също така редовно публикува статии, свързани със страната ни в едно от най-четените и престижни списания в този бранш, а именно „Живописна Румъния“. Лили Ганчева е и носител на редица отличия. Сред тях са почетен гражданин на Русе и на Гюргево, както и знака на областния управител.

Според областния управител Анатоли Станев съвместните усилия на държавната и местната власт от двете страни на река Дунав трябва да бъдат насочени както към популяризирането на добре познати дестинации, така и към развитието на някои по-актуални форми на туризъм, които досега са били по-скоро подценявани. Става дума най-вече за велотуризма, а също и за разработването на виртуални турове. Припомняме, че Областната администрация в Русе има подобен опит. Преди няколко години тя беше партньор по мащабен международен проект, в който участваха 7 университета, 6 национални изследователски института, 18 регионални и местни органи на публичната власт от 7 държави. В крайна сметка беше създаден виртуален велотур в мобилното приложение за смартфони Pocket Guide, което позволява на хора от всяка точка на света да се докоснат до забележителностите на повече от 150 града в Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Австралия. Така стана възможно опознаването на трансграничния регион Русе – Гюргево от цял свят. Станев счита, че и през новия програмен период трябва да се обърне внимание на възможностите за финансиране от Европейския съюз.
Наградени бяха още кметът на Велико Търново Даниел Панов, както и българският историк Емил Врежаков. Даниел Панов е кмет на старопрестолната столица вече повече от 10 години и водещ приоритет в работата му е развитието на туризма. Емил Врежаков пък е сред водещите историци в търновския регион.

Събитието беше посветено на 65-ата годишнина от учредяването на организацията и то се проведе в сградата на Търговско-индустриалната камара в центъра на румънската столица, която често се използва като филмов декор на някои от най-популярните румънски филми.

Асоциацията на журналистите и писателите в сферата на туризма в Румъния има над 200 активни членове, като в нея членуват хора, които живеят и работят не само в Румъния, но и в Молдова, Украйна, Унгария, Италия, Испания, САЩ и България.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X