https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияАсен Василев за еврото: Време е да седнем на масата, а не...

Асен Василев за еврото: Време е да седнем на масата, а не да сме част от менюто!

С валутния борд България е въвела еврото в икономиката. Приемайки еврото официално, ние ще имаме място в стаята, в която се вземат решенията, каква да бъде финансовата политика на ЕС. Това е изключително важно в тези тежки кризи и трудна ситуация, каза днес в рамките на парламентарния контрол вицепремиерът Асен Василев.

“Ако не седиш на масата си част от менюто. Ние не искаме да сме част от менюто”, а искаме да седим на масата”, допълни той цитирайки популярна поговорка.

В отговор на въпрос от парламентарната група на “Възраждане” вицепремиерът посочи, че планът за приемането на еврото е публичен от 5 юли минала година и нищо тайно по въпроса не се прави. Василев припомни, че плановете са еврото да е разплащателно средство в България от 1 януари 2024 г. Вицепремиерът подчерта, че то ще се въведе по текущия обменен курс.

Асен Василев не се съгласи с твърдението на “Възраждане”, че има увеличение на цените в пъти. “Септември-октомври средно претеглената цена на тока за бизнеса е еднаква с тази в периода януари-април, като я запазихме след мащабна програма на правителството за компенсация. За бита цените не са пипани от 1 юли миналата година. Това е безпрецедентно в Европа, в повечето страни токът е 20-30% нагоре”, каза още Василев.

Националният план за въвеждане на еврото беше включен като точка в дневния ред на заседанието на Министерския съвет през миналата седмица, но отпадна в последния момент след остра реакция на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански от “Има такъв народ”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X