Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
НачалоПолитикаПетков присъства на поклонение пред мощите на Св. Кирил в Рим

Петков присъства на поклонение пред мощите на Св. Кирил в Рим

Премиерът Кирил Петков присъства на божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“ в Рим и на поклонение пред мощите на Св. Кирил.

„Дълбок поклон пред Св. Кирил философ – създателят на българската писменост! В навечерието на 24 май, великия ден на българската духовност, да помним, че от нас зависи да пазим традицията на светите братя Кирил и Методий“, посочи премиерът пред гроба на Св. Кирил в базиликата.

Литургията беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. Той подчерта, че за нас българите базиликата „Сан Клементе“ е най-святото място от Рим, защото именно във Вечния град светите братя Кирил и Методий и техните ученици получават признание и благословение за апостолското си дело.

„Тази света Литургия е велико за Българската православна църква и Българската държава събитие. Делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици е връзка между Държавата и Църквата, от една страна, и като мост между Изтока и Запада от друга“, бяха част от думите в проповедта на митрополит Антоний.

На свой ред, министър-председателят призова да помним и пазим завета на светите братя, дарили ни азбуката. С нея те създават устоите на славянската духовна общност, която чрез творчество и богослужение на роден език през Средновековието става еталон на развита християнска култура, редом с византийската и латинската. В този план старобългарската култура се превръща в модел за подражание на всички славянски култури (източни и западни).

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X