https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПетков и Василев разбиха мотивите на ГЕРБ за вота (НА ЖИВО)

Петков и Василев разбиха мотивите на ГЕРБ за вота (НА ЖИВО)

Тезите ви са чудновати. Така премиерът Кирил Петков отговори на мотивите на ГЕРБ за искания вот на недоверие заради несправяне с финансовата и икономическа криза. Той се зае да обори аргумент по аргумент казаното от ексфинансовия министър Кирил Ананиев от трибуната защо ГЕРБ и останалите народни избраници от опозицията искат да свалят кабинета.

“Вие казвате, че има рекорден износ в номинално изражение в резултат от изпуснатата, неконтролируема инфлация. Какво означава това? Че едни български фирми са изнесли стоките си на високи цени. Заради по-висока добавена стойност и инфлация на външните пазари. Но не на база на инфлация в България, това не може да бъде икономически аргумент”, изригна Петков срещу мотивите на ГЕРБ.

“Данните на НСИ ни показаха, че растежът е 4, а не 4,5 процента и икономическият срив е започнал. Какъв срив? Щом има 4 процента растеж”, разби на пух и прах Петков герберските тези.

И цитира постижения на правителството – увеличението на заплатите, данъчните облекчения за родителите, безплатни ясли и градини, ръст на минималната пенсия и то безпрецедентно за последните 12 години, отбеляза Петков. Освен това добави увеличен бюджет за образование, за да се гарантират по-високи учителски заплати, както и още пари за здраве с цел основната заплата на лекар да е 2000 лева.

Петков отбеляза още, че държавният дълг намалява и определи като абсолютно невярно твърдението, че страната е оставена без пари. И в момента фискът е над 9 милиарда лева. “Утвърден е и положителният кредитен рейтинг”, каза още премиерът.

Министър-председателят отбеляза забележителни успехи в почти всяка сфера на икономиката, но озадачи пленарната зала с твърдение, че с Румъния нашите власти са се договорили за построяването не на 3 нови моста на Дунав (както досега се говореше – б.р.), а на цели 5.

“Днешният вот на недоверие не е реална функция на резултатите в икономиката. Може би причините за него са следните – отвоюването на границата при “Капитан Андреево”, мотивира се Петков. А общо в страната по думите му били открити нарушения за над 8 милиарда лева, включително за ремонти на пътища, за укрепване на свлачища, в редица обществени поръчки. “Или вотът е заради наближаващата съдебна реформа? Закрихме специализираната прокуратура, входирали сме нов закон за КПКОНПИ начело с г-н Рашков, премахнахме златните паспорти, стартирахме процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор…”, отбеляза премиерът.

И пита задочно дали пък вотът, внесен в НС, не е заради тоталната ревизия в спорта. Или заради, по думите му, реалната диверсификация от руския газ.

“Гръцката връзка ще е готова още през юли, а вие толкова години не можахте да я изградите”, пита още Кирил Петков предишните управляващи. Той намеси и темата за разследването на “Балкански поток”.

“Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец. А тези, които са го правили в миналото, реално ще стигнат до правосъдие. Вие утре имате реалния шанс да вкарате страната в политическа криза по време на война, да върнете обратно руската газ, въпреки плащането в рубли, да не приемете законите, нужни, за да получим 12-те милиарда от Плана за възстановяване и развитие”, предупреди Петков.

Той се обърна и към депутатите от ИТН, като им каза, че надали са предполагали, че лидерите им ще хвърлят България на произвола. “Сетете се отново за вашата клетва като народни представители. В нея няма нито г-н Трифонов, нито Бойко Борисов, нито Митрофанова, нито Ахмед Доган”, напомни министър-председателят. И апелира именно клетвата да ги води в решението по вота утре.

А реакцията на лидера на ИТН в НС Тошко Йорданов бе да аплодира бурно Петков – толкова дълго, че се наложи председателстващият заседанието Мирослав Иванов да го прикани да спре.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X