https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПетков: Подписваме договор за седем кораба с втечнен газ

Петков: Подписваме договор за седем кораба с втечнен газ

България ще сключи днес договор за седем кораба с втечнен газ от САЩ. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков след заседанието на кабинета.

„Условието за получаване на тези количества е следващият месец служебното правителство и служебното Министерство на енергетиката да осигурят необходимата инфраструктура от Гърция и Турция”, добави той.

 

Министър-председателят обясни, че ще има възможност договорът да бъде потвърден до 19 август. „Така се дава възможност на служебния кабинет, ако намери по-добра оферта, да я сключи или ако има затруднения с инфраструктурата – да няма разход за страната”, посочи министър-председателят.

Енергийният министър Александър Николов обясни, че с този договор се дава възможност за енергийна сигурност през следващите месеци. И уточни, че доставчикът са САЩ, не пожела обаче да спомене името на компанията.

„Офертата е разделена на две части. За 2022 г. – три карга, а за 2023 г. – четири. При изпълнение на програмата за трите карга до зимен период 2022 година има възможност за сключване на нов договор за следващите четири карга”, поясни още Николов.

Страната ни ще разполага с по един кораб втечнен газ от октомври до април. „В късните часове на вчерашния ден на първия кораб му е осигурено къде да пристане – в Гърция, за да може да се гарантира енергийната сигурност през следващите месеци”, подчерта Петков.

Министър-председателят обобщи, че кабинетът му предоставя възможност на служебното правителство да закупи газ на цени около 30 долара под тези на европейските пазари.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X