https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДесетки товарни и круизни кораби стопирани от ниското ниво на р. Дунав

Десетки товарни и круизни кораби стопирани от ниското ниво на р. Дунав

В българския участък на Дунава корабоплаването е почти спряло заради критично ниско ниво на реката. Образували са се прагове при Белене и Свищов, които блокират придвижването по долното течение на Дунав. Вчера при Русе измереното нивото бе минус 34 сантиметра от условната кота нула и прогнозите са да спада още. Десетки товарни и круизни кораби изчакват на пристанища и транзитни стоянки, няма заседнали плавателни съдове, които да пречат на корабоплаването, съобщи директорът на „Морска администрация“ в Русе капитан Иван Жеков. Той уточни, че ситуацията е подобна и в Германия, Сърбия и Унгария.

„Обстановката в българския участък на реката не е добра за корабоплаване. Поради липсата на вода в притоците на реката и липсата на валежи в много от участъците се появиха екстремно ниски дълбочини. В основния критичен участък Белене към момента в пътя, по който се движат корабите, обозначен с шамандури, има дълбочини под метър и петдесет“, поясни капитан Жеков. Той уточни, че могат да преминават само празни самоходни кораби, а корабоплаването е замряло.

Някои от корабите претоварват част от товара, за да се облекчи тежестта на конвоя и да се придвижат към крайната си точка. Десетки фирми очакват поръчаните товари, което води до загуби за тях. „Всички получатели на товари очакват подобряване на нивото и възможността корабите да пристигнат в техните пристанища или другия вариант е да се търсят алтернативни превозни средства по суша“, каза капитан Жеков.

От „Морска администрация“ са препоръчали на капитаните на кораби да не надценяват своите възможности и възможностите на корабите, да се съобразяват с капацитета на плавателните съдове, а ако искат да преминават по реката, да намалят обема на товарите, за да преодолеят критичните участъци. Няма прогнози за скорошно повишаване на водните нива и възстановяване на трафика по реката. „Прогнозите са такива, че не дават никаква надежда за сериозно повишаване на водните нива. От унгарците имаме информация, че те очакват повишаване на нивото, но при нас такова повишаване се очаква при дъждове и повишаване нивото на притоците“, уточни още капитан Иван Жеков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X