https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораТоварни и круизни кораби са блокирани в Дунав

Товарни и круизни кораби са блокирани в Дунав

Заради сушата нивото на река Дунав в българския участък достигна критично ниски стойности. Товарни и круизни кораби са принудени да изчакват в пристанища за неопределено време. Спря работа и фериботът “Оряхово-Бекет”. Нивото на реката е под условната кота “нула”, като за Русе днес са измерени минус 43 см, предаде bTV

Круизният кораб “Адора” е трябвало да превози 137 германски туристи от делтата на Дунав до Пасау. Вместо това чужденците се прибират с полет от Букурещ.

„Този кораб е много скъп, той е на 3 години и половина и естествено, че моята фирма търпи сега огромни загуби. Имаме още два кораба, които са засегнати от плитководието“, разказа кап.Александър Каменов, капитан на “Адора”.

Основната причина за ниското ниво е липсата на дъждове в притоците на реката. Критичният участък е при Белене.

„Преминават празни самоходни кораби, които са с газене обикновено 1,20. Корабите, които превозват товари, обикновено са на около 2 метра, тъй като при по-малко натоварване явно не е рентабилно“, обясни кап. Иван Жеков, директор на “Речен надзор”-Русе.

За 28-те си години работа във Фериботен комплекс “Оряхово” Даниела Николова за първи път се сблъсква с такъв драстичен спад на реката. Трите платформи, превозващи стотици камиони на ден за и от румънското пристанище Бекет, бездействат от четири дни.

„Ситуацията е много сериозна. В момента сме си разпуснали служителите. Най-лошото е, че и в дългосрочен план прогнозите не са добри“, посочи Николова.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X