https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Партиите в Русе не се разбраха за състава на РИК

Партиите в Русе не се разбраха за състава на РИК

Консултациите за състав на Районна избирателна комисия – Русе се провалиха, тъй като политическите сили не успяха да постигнат съгласие за ръководството на РИК.

Така се стигна за пореден път до ситуацията, в която ЦИК ще определи председателя, двамата зам.-председатели и секретаря.

На консултациите, свикани от областния управител Анатоли Станев, се явиха всички парламентарно представени партии и коалиции в 47-ото Народно събрание. Според решение на ЦИК съставът на РИК-Русе трябва да е от 13 души, като „Продължаваме промяната“ имат право на четирима членове, ГЕРБ-СДС – трима, ДПС – двама, и по един за „БСП за България“, „Има такъв народ“, „Демократична България – обединение“ и „Възраждане“.

ПП предложиха в РИК да влязат четирима юристи – председателя на Адвокатска колегия-Русе Ангел Стефанов, който да бъде и секретар на РИК, Александър Ганчев, Корнелия Добрева и Звезделина Рафаилова, предава Русе медиа.

ГЕРБ-СДС обявиха имената на Николай Братованов, който да бъде и зам.-председател на РИК, Антоанета Йонкова и Миглена Ангелова като представител на СДС.

ДПС предложиха Елиз Халил, която да е и секретар, и Шейнуб Еюб.

„БСП за България“ издигнаха Милена Хинкова за председател.

ИТН поискаха зам.-председателското мзясто за Ина Райчева.

ДБО отново предлагат Стефан Бонев за член.

„Възраждане“ издигна кандидатурата на Лиляна Владимирова или за секретар, или за зам.-председател на РИК.

Политическите сили се обединиха около единственото предложение за председател в лицето на Милена Хинкова, но не можаха да постигнат съгласие за зам.-председателите и секретаря. Нито една от партиите и коалициите не отстъпи, въпреки че областният председател на ДПС Дауд Ибрям напомни, че все пак е редно претенциите да бъдат съобразени и с резултатите от последните избори, имайки предвид, че партии с най-малък процент и депутати искат ръководни позиции.

Така крайното решение за определяне на състава на РИК по отношение на ръководството ще бъде взето от ЦИК.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X