https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Без промяна в броя на членовете на РИК-Русе

Без промяна в броя на членовете на РИК-Русе

Утре от 14.00 часа в Зала 1 на Областна администрация – Русе ще се проведат консултации за назначаване на Районната избирателна комисия /РИК/ за предстоящите на 2 април избори за Народно събрание. Консултациите ще бъдат водени от областния управител Анатоли Станев.

„Водещ приоритет пред мен и екипа ми отново е провеждането на честни и прозрачни избори. Готови сме, както и досега, да съдействаме за решаването на казуси от всякакъв от характер, най-вече правни и логистични“, коментира Станев. Припомняме, че при подготовката на предходните парламентарни избори на 2-и октомври миналата година Областната администрация отново имаше ключова роля за безпроблемното протичане на целия процес.

Станев апелира за разбирателство и диалогичност между представителите на политическите сили по време на консултациите утре. „Вярвам, че в състава на РИК ще влязат професионалисти, защото обществената отговорност пред тях е много голяма“, заяви областният управител. Той изрази и надежда, че ще се сформира редовен кабинет след предстоящите избори.

Независимо, че след официалното оповестяване на данните от преброяването през 2021-а, 19-и многомандатен изборен район /МИР/ Русенски губи едно депутатско място в следващия парламент и вече народните представители от областта няма да бъдат 8, а 7, то няма да има промяна в броя членове на русенската РИК.

Според нормативната уредба за изборни райони до 9 мандата включително, в РИК влизат 13 членове, така че РИК-Русе ще бъде съставена от 13 членове, както е било и досега. Най-голямо представителство ще има коалиция „ГЕРБ-СДС“ – четирима души. Трима ще бъдат представителите на „Продължаваме промяната“, двама на „ДПС“ и по един от „Възраждане“, „БСП за България“, „Демократична България – обединение“ и „Български възход“.  Трябва да се има предвид, че председателят, двамата заместник-председатели, както и секретарят на РИК не могат да бъдат от една и съща политическа сила. Кои ще са имената за постовете на председател, двама заместник председатели и секретар все още не е ясно. Не е ясно и какъв ще е крайният резултат и дали партиите и коалициите ще постигнат съгласие за ръководните позиции в комисията. Ако такова не се постигне утре, то Централната избирателна комисия /ЦИК/ ще отреди кой ще заеме ръководните места. ЦИК назначава съответната РИК за всеки район до 50 дни преди изборния ден, т.е. очакванията са най-късно до 11-и февруари финално да се знае състава на комисията. Последните няколко пъти консенсус за състава на РИК в Русе не бе постигнат.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X