https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКирил Петков: Никой не може да ни накара да се коалираме с...

Кирил Петков: Никой не може да ни накара да се коалираме с ГЕРБ

Знам колко дни остават до изборите. През последните седем месеца направихме първата стъпка, но трябва да си довършим работата. Оценихме грешките си и ще подобрим работата си. Не нарушихме обещанието си към избирателите си за борба с корупцията. Това заяви бившият премиер и съпредседател на “Продължаваме промяната” (ПП) Кирил Петков в предаването “Лице в лице” по БТВ.

“Чакам с нетърпение да видя дали 7-те танкера, които бяхме договорили, ще бъдат взети. Най-важното за служебния кабинет е да гарантира честни избори. За българите е важно промяната да продължи с техния вот”, подчерта той.

Критиките на служебния кабинет

“Осъзна се, че много от нещата, за които се казаха негативни думи, не се оказаха верни. Хубавата новина е, че за отоплителния сезон ще имаме азерски газ. Ние оставихме опция тези танкери да бъдат потвърдени. Вярвам, че когато остават 2-3 дни на едно правителство, е хубаво да се даде свободата да се реши, да не се чувстват заключени с едно решение на предишното правителство. Това, че договорихме газ, бе най-доброто, което едно правителство можеше да остави на следващото. Когато договорихме количествата, газът беше с 30 долара под цената на европейския пазар. Това бе сигурна доставка. За нас най-важно е да имаме сигурност за зимата и то на добра цена. Не разбрах защо им трябваше да удължават срока на сделката, имаше слотове, които можеше да се резервират. Ако сделката се развали, алтернативата е да се търсят други сделки”, обясни Петков.

Доставките на газ от Русия

“Непрекъснато се опитваха да ни вкарват в някаква идеологическа полемика, но ние през цялото време гледахме кое е най-добре за България. Ако имаме подсигурени основните количества азерски газ и допълнителни от втечнен газ, ще изкараме спокойно зимата. Аз не разчитам на доставчик, който не си изпълнява договора, какъвто е “Газпром”. В момента имаме договор, който не се изпълнява. Не мисля, че е смислено да имаме отношения с “Газпром” докато не започнат да си изпълняват договора. Ние не сме прекъснали договора, всеки ден искахме нашите количества газ да бъдат доставени. Това е важно да се знае за пред арбитражния съд. За две седмици успяхме да договорим и терминали и кораби – всичко останало са лъжи”, подчерта бившият министър-председател.

За изгонените руски дипломати

“Това, което направихме не беше въпрос на идеология. Всеки, който се опитва да се меси във вътрешната ни политика по един много агресивен начин, ние това не трябва да го позволяваме и трябва да си защитаваме интересите. Когато видях, че България може да загуби шанса си за ново коалиционно правителство, аз направих крачка встрани. Това е разликата между мен и Борисов. Той се държи за властта на всяка цена. Това е човек, който трябва да се пенсионира. 80% от българите го искат. Не може да се сравнява управление от седем месеца и 12 години преди това. Ако видя, че е по-оптимално аз да не съм премиер, бих се отдръпнал. Вярвам на Асен Василев безприкословно”, изтъкна Кирил Петков.

Листите на ПП

“Водачите на листи тепърва се нареждат по най-оптимален начин. Припознахме отцепилите се от ИТН, като хора, които не предадоха своите избиратели. Никога не сме им предлагали нищо, но оценихме, това което те направиха. Аз оценявам всеки, който е достатъчно смел, за да опълчи, а не е послушко на някого. Припознавам ги като част от промяната. Всеки от тях, който гласува срещу свалянето на правителството показа, че е смел и достоен да бъдат част от нас. Как ще се подредят листите още се обсъжда тепърва. Бойко Рашков е професионалист, който доказа, че не го е страх. Той започна борбата срещу корупцията и ще намери място в листите ни. Ние всички направухме една чудесна първа стъпка, но трябва да направим и втора, и трета. Ние доказахме, че сме един смел екип, който има нужда от повече смели хора, защото битката ще е по-трудна от очакваното”, посочи Петков.

Предизборната коалиция с ДБ

“Това, което осъзнахме е, че трябва да работим заедно, за да си довършим работата. Ние сме естествени партньори и ще бъдем заедно отново, за да си довършим работата. Те и ние имаме избиратели, които искат да се явим отделно. Имаме огромен шанс да имаме много по-голяма бройка от 121 депутата в следващия парламент”, каза той.

“Никой не може да ни накара да се коалираме с ГЕРБ. Ако сме с тях няма как да направим съдебна реформа, защото това означава Бойко Борисов да влезе в затвора. Няма да правим коалиция, която да ни накара да изневерим на принципите си. Хората, които са окупирали държавата се оказаха по-силни, те успяват да правят коалиции. Ние имахме Троянски кон в правителството. Трябва хората да ни подкрепят, за да сме по-силни”, подчерта Кирил Петков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X