https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБоровоБогата културна програма за празника на Борово

Богата културна програма за празника на Борово

С почетен караул от Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“ и огнен залп вчера вечерта в Борово бе почетена паметта на загиналите във войните за национално обединение на България.

По този начин бе дадено началото на четиридневните чествания на населеното място, които са посветени на  44-годишнината от основаването на общината и 38 години от обявяването на Борово за град. Независимо от проливния дъжд десетки жители на града, както и хора от околните населени места дойдоха да се поклонят пред предците си, оставили костите си за родината.

Церемонията се състоя пред реставрирания наскоро войнишки паметник, а на нея присъстваха областният управител Анатоли Станев, кметът Валентин Панайотов, председателят Общинския съвет Пламен Симеонов, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. „Родовата памет не може и не бива да бъде забравяна. Тя ни дава силата да продължаваме напред и да отстояваме завещаните от дедите ни ценности. Вярвам, че имаме доблестта да продължим тяхното дело и да видим страната си наистина просперираща“, заяви Станев след като поднесе цветя. Интересен факт е, че паметникът е изграден от дялан камък през 1927 година, като неговата височина е близо 3 метра.

На него са изписани имената на повече от 20 достойни българи. На място бяха отслужени заупокойна молитва и благодарствен молебен в памет на героите. „Впечатлен съм от организацията, която сте направили. Погрижили сте се за всичко, поздравления!“, допълни Станев и отбеляза, че основен акцент в неговата работа ще продължи да бъде подкрепата за местната власт.

Кметът Панайотов получи също поздравителни адреси от председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну, както и от Лили Ганчева, благодарение на която са осъществени редица проекти в сферата на трансграничното сътрудничество. Част от тях касаят подобряване на инфраструктурната свързаност, както и развитието на културата.

Богатата културна програма продължава и през почивните дни, като кулминацията на тържествата ще бъде в понеделник. От Общината са помислили за веселието на малки и големи. На 5-и септември от 10.00 часа се предвижда провеждането на детско шоу, което ще включва и пускане на хвърчила. Точно по обед ще има кулинарна дестинация, а от 14.00 часа ще се проведе демонстрация на специализиран отряд от Областната дирекция на МВР. Час по-късно ще се състои парад на парашутисти, а всеки, който желае ще може да се повози и на делта планер. В рамките на деня ще се проведе и футболен мач между местния отбор и „Дунав – Русе“, а от 19.00 часа за доброто настроение на всички ще се погрижат Нелина и Христо Гърбов. Малко преди това неоспоримите таланти от детска градина „Славейче“ ще подгреят сцената. Няма как да не отбележем, че специално място в празничния колорит днес и утре ще заеме XV-ия международен фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана“, който ще събере над 1400 участници от цялата страна на възраст между 4 и 90 години, като същевременно представители на пет държави ще се включат онлайн. Днес ще се проведе и концерт на една от любимите български поп групи „Трамвай № 5“, а утре Райко Кирилов ще изпълни някои от най-обичаните народни песни.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X