https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Надежда Йорданова пред Ruse.news: Водя листа от доказани професионалисти, ще имаме свой...

Надежда Йорданова пред Ruse.news: Водя листа от доказани професионалисти, ще имаме свой депутат в 48-ия парламент

Надежда Йорданова е юрист, специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. Завършила е Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. През 2002 г. специализира Английско търговско право в The University of Law, Лондон. В периода 1997-2005 г. работи в правното звено на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.  Адвокат е  от 2006 г. Била е началник на кабинета на министъра на правосъдието Христо Иванов в периода ноември 2014 г. – декември 2015 г. Надежда Йорданова беше министър на правосъдието в правителството на Кирил Петков от квотата на “Демократична България”, а на предстоящите парламентарни избори е водач на листата на ДБ в 23-и МИР София и на тази в Русе.

Как се стигна вие да сте водач на листата на “Демократична България” в Русе?

-“Демократична България” при формирането на листите си залага на два водещи принципа – да са утвърдени професионалисти, познати лица, свързани с региона, за чието доверие кандидатстват, както и да има по-голямо присъствие на жените в листите. Малко познат факт е, че бащиният ми род е от Тетово, летата съм изкарала там, все още обработваме наследствена си земя там. Кръщавана съм в Тетово. Моят живот е свързан с този регион.

На каква кампания ще заложите в Русе?

Както в Русе, така и на национално ниво, ще заложим на енергична, позитивна кампания, която предлага устойчиви и разумни решения. България се намира сред множество кризи, но целта и задачата на политиците е да преведат България, този кораб, през бурното море на кризите. Стабилно, устойчиво, нито един човек или бизнес да не падне извън борда. ДБ ще призовем хората да се доверят на разума. В предходните три парламента и нашите министри в последния кабинет показахме, че знаем как, последователности сме, прогнозируеми сме, силни сме, смели сме и можем да правим по ефективен начин нещата устойчиво.

-В последния състав на НС нямахте представител от Русе. Какви са ви очакванията за 48-ия парламент? Ще успеете ли да изпратите в парламента депутат от Русе?

-Имам привилегия да водя листа, която съдържа чудесна палитра от доказани професионалисти. Ще направя всичко възможно и считам, че този екип ще получи доверието на русенци и Русе ще има свой народен представител от “Демократична България” в 48-тото НС.

Вие сте водач на две листи – в Русе и в София. Ако спечелите мандат в Русе, от коя листа ще станете народен представител?

Това е решение на НС на “Да, България”. Аз съм в листите на ДБ именно от квотата на “Да, България”. Националният ни съвет ще реши. Не е случайно, че и двете ни листи са много силни, изпълнени от професионалисти. Русе при мандат на ДБ ще има свой представител.

Тоест е въпрос на битки за квоти в коалицията?

Не! Въпрос за това “Демократична България” да има най-добрата възможна парламентарна група. Предстои голямо и тежко предизборно състезание, ще се борим със собствени послания. Разбира се, спрямо доверието, което получим, че решим.

В Русе се изправяте срещу други министри от вашия кабинет – Иван Иванов от БСП и Николай Събев от ПП. Успявате ли водите диалог сега с тях и готови ли сте на предизборен дебат?

С колегите в Министерски съвет работихме конструктивно. Имахме различия по определени теми, например темата за войната в Украйна. ДБ считаме, че трябваше да имаме по-ясна и категорична позиция. Неслучайно реагирахме остро относно становището на Стефан Янев, че това било само специализирана военна операция. Нещо, което очевадно не е така. Във всеки един момент водя дебат както със своите съмишленици, така и с опонентите по приоритетите. Човек трябва свободно да изразява приоритетите си и това, за което се бори, да не превръща предизборната кампания в цирк, който отвращава гражданите да гласуват. Това не е в интерес на никого.

Готова ли сте на дебат с останалите водачи в Русе? На тези избори има и други силни дами тук, които са остриета – Ива Митева и Десислава Атанасова.

Не се притеснявам от нито един политически дебат. Целта на изборите е да дадем възможност на хората да избират разумно и информирано.

-Не успяхте да сформирате коалиция с ПП на национално ниво. Ще успеете ли да работите заедно на местно ниво с Николай Събев?

“Демократична България” предложи на “Продължаваме промяната” предизборно обединение, за да направим възможно за гражданите да отпадне въпроса с това кой ще е пръв на тези избори, кой ще е мандатоносителят. Нашето виждане беше, че това естествено ще мотивира още граждани, които се колебаят или не са сигурни, да излязат и да гласуват, да подкрепят, да се види, че има ясна политическа сила, която е готова да се заяви и да поеме мандата за управление. Колегите решиха друго. Така че в момента ние сме на политическа сцена…

-Като опоненти…

-Не като опоненти. Всеки води своето състезание и търси подкрепата на гражданите за това, което отстоява като основни приоритети. След като мине предизборната кампания ще говорим, още на 3 октомври. ПП е естествен партньор за ДБ, но те заявиха своята ориентация – център-ляво, ДБ категорично показа, че е център-дясно. Ние сме за по-малко държава, повече предприемачество, отстояване на европейските демократични ценности. Така че след изборите ще търсим нови сечения.

Да поговорим за местните проблеми в Русе. Кой от тях ще бъде ваш приоритет?

В Русе  има няколко групи проблеми, за решаването на които са необходими и държавни политики. Те са по-добрият начин на живот, по-добрите условия на живот, чистият въздух е проблем, който тормози Русе повече от 35 години. Достъпната инфраструктура – пътищата и жп инфраструктурата са въпроси, за които трябва сериозна държавна политика във взаимодействие с  местната власт. Градът е на река и през годините е бил водещ център за България. Достъпът до здравеопазване също. Обстоятелството, че броят на лекари на глава от населението е по-нисък от необходимия, е тревожен. Трябва да се работи в тази посока. Да намалим бюрократичната работа на лекарите, да се подобри здравната грижа за хората. Както и общия приоритет – по-модерна и дигитализирана държава и по-добро правосъдие.

-А магистралата Русе – Велико Търново ще бъде ли сред вашите приоритети?

-Да! Аз не мисля да го говоря изрично това, защото този въпрос се изтърка, хората спряха да вярват. Като министър показах, че след като си задам някоя цел, знам как да я постигам. Тук просто трябва да има ясна пътна карта и ясен план и той да се изпълнява стъпка по стъпка. Част от професионалния ми път е бил в МРРБ и съм виждала как политически боричкания за едно трасе, което да се отклони малко наляво или надясно, за да обслужи местните амбиции на конкретен политик, блокира целия процес. За тези проекти е важно да има политическа воля да се случат и изцяло професионално отношения и спазване на всички процедури.

Вашето име вече се свързва с това на Иван Гешев. Как ще продължи битката ви срещу него занапред?

Битката е за реформа в прокуратурата. Има институционален елемент и персонален елемент. Прокуратурата в Република България следва съветския модел. Това е нещо, което трябва да бъде преодоляно, да бъде реформирано. Главният прокурор има огромна власт, която не е контролна, липсва ефективен механизъм за неговото разследване и за търсене на неговата отговорност.  За преодоляването на този проблем съм предложила законопроект. Дано в 48-ия парламент да се приеме. Това е дългогодишен проблем за България. И персоналният елемент – постът главен прокурор трябва да се изпълнява от човек, който има професионални, нравствени и морални качества, за да изпълнява тази служба…

-А Иван Гешев ги няма?

Преди избирането си и след това той показа по множество начини, че не е способен да се справи с тази задача. Не е случайно, че през 2020 година стотици хиляди хора искаха неговата оставка. Настоящият ВСС показа, че няма гръбнак да вземе отговорно решение, но има последващи процедури. Вярвам, че рано или късно всички отговорни институции – ВСС и НС, ще отговорят на очакванията на гражданите и Гешев ще остане в историята преди да е изтекъл краят на мандата му. В момента той действително спира важни реформи. Той се противопоставя на всяка крачка, която сме направили, оспорва в КС. Разбира се, че няма лошо, защото така всяка моя крачка е минала конституционен тест и е издържала. Примерът с европейските делегирани прокурори –  единственото отрицателно решение за законопроекта, който целеше да им даде повече ресурс за тяхната самостоятелна работа, беше на прокуратурата. С личностните си дефицити Гешев пречи прокуратурата на Република България да мине в 21 век.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X