https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЕкзакта": ГЕРБ води с 8% пред ПП. Трети са БСП с -...

Екзакта”: ГЕРБ води с 8% пред ПП. Трети са БСП с – 12,5%, четвърти – ДПС 10,3%

На 8% възлиза преднината на коалиция ГЕРБ-СДС пред ПП към 17 септември, показва национално проучване на социологическата агенция “Екзакта Рисърч груп”, проведено в периода 10-17 септември 2022 г. сред 1050 пълнолетни българи, две седмици преди извънредните парламентарни избори на 2 октомври т.г.

Коалицията ГЕРБ – СДС е първа политическа сила с дял от 26,2% от гласуващите българи, показват данните.

Втора политическа сила са „Продължаваме промяната” с резултат сред гласуващите от 18,1%.

Трети са БСП с резултат от 12,5%,
четвърти – ДПС с резултат от 10,3%,
пети са “Възраждане” с резултат от 9,5% от гласуващите.

Следва ДБ с резултат от 7,5%.
ИТН засега запазват шансовете си за участие в следващия парламент с резултат от 5,4% от гласуващите.

Резултатът на “Български възход” от 4% далеч не гарантира тяхното участие в следващия парламент. За тази партия всичко ще се решава в последните седмици на кампанията въпреки високия рейтинг на одобрение на лидера й Стефан Янев, коментират социолозите от “Екзакта”.

Високият личен рейтинг на Мая Манолова засега също не осигурява попадането на нейната формация в парламента, въпреки позитивния тренд на “Изправи се БГ” от началото на кампанията.

Много вероятно е 7 партии да попаднат в следващия парламент, доколкото „Български възход” не може да се нарече сигурен участник в следващото Народно събрание със своите 4%, допускат социолозите.

Третото място продължава да бъде политическа цел на три партии – БСП, ДПС и “Възраждане”, но според изследователите, които се опират и на данните от настоящото изследване БСП има известна преднина пред останалите две формации.

В оставащите дни до вота може да се очаква силна конкуренция за спечелване на третото място, както и усилия от страна на ПП да тегли електорат от всички възможни посоки. За “Български възход” периодът е решаващ за попадане в следващия парламент.

Обострянето на кампанията чрез ползване на черен ПР и компромати в крайната фаза по-скоро може да отблъсне, отколкото да привлече избиратели.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X