https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПолк. Александър Александров пред Ruse.news: Случващото се между Русия и Украйна дава...

Полк. Александър Александров пред Ruse.news: Случващото се между Русия и Украйна дава тласък на конфронтацията в глобален мащаб

Видно е, че частичната мобилизация в Русия има за цел да затвърди резултатите на
провежданата специална операция, доколкото става дума за територията на обявените
републики, на които в момента се провежда референдум за присъединяване. Това заяви пред Ruse.news полк. Александър Александров, кандидат за народен представител от русенската листа на “Има такъв народ”, по повод случващото се в Русия през последните дни.

Александров е преминал през различни длъжности в Генералния щаб на БА и Министерството на отбраната. Бил е началник на отдела по интеграцията и оперативната съвместимост в Генералния щаб, заместник-военен представител на България в НАТО, началник на отдела МО за укрепване на мерките за укрепване на доверието във военната област (ДОВСЕ, ВД и Открито небе), началник на Офиса на НАТО в Скопие, главен експертен сътрудник в Комисията по отбрана на Народното събрание.

Той е категоричен, че няма пряка военна заплаха за България. “При всички случаи е действие, което засилва напрежението с последици от политическо, военно-политическо, икономическо и социално естество. И както всеки разбира не става дума само за въпрос между Русия и Украйна, а за последици, които дават нов тласък на конфронтацията в глобален мащаб. Конфликт, който все повече придобива характеристиките на геополитическо противопоставяне. От тук е опасността за страната ни и въобще за света. Аз твърдо съм на позицията, че тази война трябва да спре, великите сили да намерят достоен изход“, категоричен е Александров.

“Няма военно решение на конфликта и точно тук е тяхната отговорност. Това са
държавите постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, между тях и Руската
федерация, която, като една от двете най-мощни ядрени сили в света, заедно със САЩ
има особена отговорност за бъдещето на човечеството”, смята Александров, който беше народен представител в 45-тото, 46-тото и 47-тото НС от ИТН.

Пред Ruse.news Александров коментира и консултативната среща при президента Румен Радев преди дни. “Срещата отразява дълбока загриженост за последиците от изострянето. на конфликта. В политиката на санкции, поддържани от нашата страна като част от Европейския съюз и НАТО, заедно с търсенето на принуждаващия ефект, следва да се търсят механизми за минимизиране на риска за икономиката на ЕС. Тази теза на президента е важна, още повече за България и аз напълно я подкрепям”, заяви той.

“Ако не се направи така, социално-икономическите последици за населението, за конкуретно способността на бизнеса и въобще за страната ще са тежки. Рисковете от тази война наистина не се изчерпват само с военната сигурност. На този фон са озадачаващи неотдавнашните изявления на председателя на Европейската комисия, която все пак е председател на Комисията на един, преди всичко мощен икономически съюз, на който България е член заедно с останалите независими държави”, допълва Александър Александров.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X