https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Стефан Янев: Хората вярват в решенията, които им предлагаме

Стефан Янев: Хората вярват в решенията, които им предлагаме

Бригаден генерал Стефан Янев е лидер на партия „Български възход“. Роден на 1 март 1960 година в село Поповица, Пловдивско. Завършва Техникума по електротехника под тепетата. После се дипломира във Висшето военно училище в Шумен. Завършва Военната академия „Георги Раковски“ в София, специализира в САЩ. Кариерата му започва в Асеновград, минава през всички нива на МО, след това в структурите на НАТО и като военен аташе в САЩ. Последователно става министър на отбраната и вицепремиер в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков, секретар по сигурността и отбраната на президента Радев, премиер на двата служебни кабинета миналата година и министър на отбраната в правителството на Кирил Петков до 1 март.

– Генерал Янев, обикаляте доста тези седмици, какви са проблемите, които най-често ви споделят хората?
– Най-различни са, но хората ги притеснява основно инфлацията, как ще минем като общество през идващата зима. Цени на ток, газ, топло, основно тези въпроси ги вълнуват. Естествено, темата с войната ги плаши най-вече заради изяви на самозвани експерти по медиите, които не съм убеден, че имат подготовка. Грубо казано, прочели са по две статии и дават мнения.

– Защо един българин трябва да гласува за „Български възход“, а не за друга партия? Или изобщо да не гласува, което за мен е най-грешният избор?
– Всеки българин трябва да гласува не само защото това е наше и​зконно право. Аз намирам за преднамерено това предварително говорене, че няма да има правителство, защото е невъзможна коалиция. Как едва ли не няма смисъл да се гласува, а следващите избори чукат на вратата. Това е безпочвено! Моето послание е точно това ​- братя и сестри, гласувайте. Колкото до първата част на въпроса, ние предлагаме конкретни решения в почти всички сфери на обществения живот. Имаме ги за икономиката и в частност за енергетиката. Трябва да се увеличи максимално животът на централите на въглища, а това включва и „Топлофикация“ ​- София. Въобще, развитие на цялата икономика, която е с висока добавена стойност и респективно осигурява по-високи заплати на хората. Това ще позволи да променим демографската картина. Дай боже, максимален брой българи да се върнат от чужбина, да отглеждат тук децата си, да намерят реализация в родината.

– Конкретно за газа – една от темите на изборите, къде е решението?
– Решението за газа, което ще предложим в следващите 10 дни, е конкретно и то ще осигури половината потребление на България благодарение на африкански източник. Но нека изчакаме конкретиката за цени и възможности за пренос. Технологично е свързано с определени условия, затова искам да изчакам, а не да спомена нещо завоалирано, за да блесна предизборно. Аз съм човек на действието и държа на думата си. Обещавам малко, но го изпълнявам.

– Приключена ли е темата с „Газпром“, по думите на служебното правителство оттам са затръшнали вратата?
– Такива са посланията, не претендирам да съм в центъра на комуникацията. Вероятно е така. Мисля си, че там ще има един разговор най-малко да се избегне възможността за арбитраж и искове спрямо България заради минали дати, когато определени количества не са получени директно от „Газпром“, а чрез посредници. Дано не платим втори път нещо, за което вече сме платили по-скъпо.

– Позицията ви относно военния конфликт в Украйна, който, за съжаление, май навлиза в нова, по-остра фаза?
– Уви, всички признаци сочат, че конфликтът може да се задълбочи, разшири и стане по-интензивен. Не веднъж съм подчертавал от самото начало и моите предупреждения се сбъднаха както за икономическата цена, която всички европейци плащаме, така и относно възможностите за дипломация. Разбира се, оценката на българите не е еднозначна. Няколко пъти съм подчертавал, че агресията на Кремъл, на Путин, на Руската федерация в никакъв случай не трябва да се бърка с руския народ и култура. Всичките тези хора, например, които живеят в България, не могат да получават парични преводи, помощи от децата си и т.н. Те не са агресори и като общество трябва да правим ясна разлика между причината и следствието, за това кой е виновен.

– По-скоро не като политик, а като генерал – прогнозата ви кога ще свърши тази война?
– Причината да използвам в началото думите, които употреби и ръководството на Руската федерация – че това е специална операция, се потвърждават от обявената наскоро мобилизация. Като професионален военен ви казвам, че това е най-важният и основен принцип за старта на една война. Нека не плашим хората, че с мобилизацията вече не се знае къде и как ще свърши войната, че президентът Путин спомена използването на ядрено оръжие. Ключовата дума е “частична”. Това означава, че все още онзи прозорец за дипломация е открехнат и именно той е шансът на света, за да не стигне руската армия до границите на бившия СССР. Да не се стигне до пряка конфронтация с НАТО, което означава глобален конфликт. Да се търси мирно решение, но не защото забравяме страданията на украинския народ, защото, в крайна сметка, в цялата история войните завършват с примирие. Европа трябва да бъде посредникът. Ако щете, Първата световна война завършва с примирие, Корейската война завършва с примирие, а не с мирен договор. Имаме случаи на военни конфликти, които са завършвали със замразяване за десетилетия по подобие на принципа за определяне на статутите на Хонконг и Макао. И след 100 години хората във въпросните райони могат да вземат решения към коя държава искат да принадлежат. Търсенето на непременна военна победа е контрапродуктивно и ще струва загубата на огромни ресурси и най-вече на човешки животи. В крайна сметка, цената на всяка война, както я определят на един друг език, е „blood and treasure“ – кръв и богатство.

– Ако партията ви стане част от парламента, кои са политическите сили, с които би влязла в коалиция, и с кои не?

– Партията ще стане част от парламента, както сочат социологиите и както усещам при срещите си с най-различни хора от всички региони. Има ентусиазъм относно решенията, които им предлагаме. Какво представителство ще имаме, престои да видим. Иначе червени линии спрямо партиите нямаме. В крайна сметка, тези политически сили, които влязат в парламента, трябва да работят заедно. Но с поставени ясни цели и върху ясни принципи. Ако няма възможност за стабилна коалиция, задължително е да се направи правителство, което може да бъде наречено програмно или експертно, няма значение какво е прилагателното. Въпросът е да си поставят и решат 4, 5 или 10 приоритетни теми пред България в рамките на този сезон. Нека стъпим на здрава икономическа среда следващото лято, пък тогава да мислим искаме ли нови избори. Защото вот веднага след този е безотговорен и носи послание към хората – оправяйте се сами, всички ще сте жертви и ние не може да ви помогнем. Напротив, нашата мисия е да предлагаме решения.

– Оптимист ли сте, че това ще се случи?
– Оптимист съм, че мъдростта на българския народ ще надделее. Ние, хората в политиката, трябва да излъчваме позитивни послания, че всичко е възможно, ако обществото ни е единно. Да си припомним легендата за ​хан Кубрат и неговите синове, която изучавахме като малки – снопът пръчки винаги е по-здрав от една от тях. Поединично можем да бъдем пречупени лесно, заедно е нашият шанс.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X