https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияАсен Василев: Не съм голям оптимист, че ще има правителство

Асен Василев: Не съм голям оптимист, че ще има правителство

Като индикации в тези вече 4 седмици от изборите насам не съм голям оптимист, че ще има правителство. Това коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев в “Лице в лице” след консултациите при президента Румен Радев.

На въпрос дали би се срещнал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов той заяви, че пред камери в парламента би разговарял с всяка една от партиите по общи политики, за които да се търси мнозинство. Ако втория мандат попадне при ПП, Василев обясни, че математиката няма как да излезе, но ще направят всичко възможно и ще поемат отговорност.

„Математиката не излиза, така да се каже „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и БСП, ако включим с 98 гласа, а 130 гласа правят ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Без една една от тези 3 партии няма как да бъде направено мнозинство“, каза Василев.

Той добави, че няма как от ПП да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ.

Според него обаче трябва да се положат усилия, за да има редовно правителство.

“Основната отговорност е на победителя на изборите. Видяхме, че ГЕРБ все пак успяха да сформират мнозинство за избор на председател на парламента. Не съм сигурен, че тактиката, която предприеха с тези контактни групи и т.н. ще даде резултат по простата причина, че когато се водят такива сложни преговори е много важно те да се водят по политики и да се водят от хората, които могат да вземат решения”, допълни той.

Василев коментира и бюджета.

„Може да се направи бюджет, който е напълно изпълним, с разум и със срещи. Финалният бюджетен дефицит по прогнозата на служебния кабинет ще бъде 3.4%. Така че няма как да кажа разпищолване, някои големи разходи и така нататък. В момента служебният кабинет не е използвал и стотинка от взетите заеми. Всичко седи в сметката на министерството на финансите в БНТ, защото все още сме на излишък. Имаме повече приходи, отколкото разходи. В момента в БНБ има почти 13 милиарда лева от заеми, от които ние ги оставихме 8 и половина. Това не е толкова учудващо, тъй като част от дълга, който беше приет като част от бюджета, трябва да се ползват за плащанията по стари дългове догодина март и се вземат сега, тъй като лихвите трябва да са по0ниски, отколкото да отидат за 3 милиарда. Малко е плащането, което трябва да направим догодина, а останалите средства най-вероятно ще се ползват за финансиране на дефицита по капиталовата програма. Имаме капиталова програма от 8 милиарда и половина“, обясни Василев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X