https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРусенци завоюваха първо място на Международното състезание по роботика

Русенци завоюваха първо място на Международното състезание по роботика

Русенци донесоха първо място за България на Международното състезание по роботика от веригата RoboChallenge, което се проведе в Букурещ. След двугодишно прекъсване, състезанието събра отново много участници от цял свят.

Учениците от МГ „Баба Тонка“ – Вяра Симеонова 11а клас и Калина Симеонова от 6а клас, заедно със студента Йордан Ганев от РУ „Ангел Кънчев“, представиха България на този голям форум. Участниците в отбора спечелиха категорично в надпреварата в дисциплината „Лабиринт“ и заеха първо, трето и четвърто място.

В тази дисциплина участваха отбори от Румъния, Полша, Испания, Турция, Тайланд, Мексико и България с общо 37 робота. Тази категория е една от най-трудните в състезанията по роботика, предава Русе медиа. В алгоритмите за управление участват много сензори, които позволяват на робота да се ориентира в пространството и да търси изход от лабиринта.

„Скоростта, с която нашите роботи се движат в лабиринта, беше близо 1м/сек. И това е много над останалите. Освен програмата на робота, в състезанието участва и състезателят. Той трябва да съумее да определи правилото за преминаване през лабиринта „лява“ или „дясна“ ръка, да настрои правилната скорост и да калибрира добре сензорите. Тези неща се извършват под напрежението и стреса на състезанието. Алгоритмите за преминаване през лабиринта се усъвършенстват в четири поредни състезания, в които участва нашият отбор. С тази победа отборът от Русе развя българското знаме на почетната стълбичка“, споделиха от МГ „Баба Тонка“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X