https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияВежди Рашидов откри в Народното събрание изложба, посветена на Ивановските скални църкви

Вежди Рашидов откри в Народното събрание изложба, посветена на Ивановските скални църкви

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов откри в парламента изложба по повод 800 години от създаването на Ивановския скален манастир „Свети Архангел Михаил“.

Председателят на парламента посочи, че 8 века съществуване на манастира е впечатляващ период от време. По думите му скалните манастири са място, където се опазва вярата, но и се съхранява човешкият дух. Стенописите в Ивановския скален манастир са прекрасни шедьоври в европейската християнска иконописна школа, отбеляза Вежди Рашидов. Той допълни, че в историческата памет остава и основателят на манастира – Йоаким, който по-късно става патриарх.

Областният управител на област Русе Анатоли Станев благодари за възможността да представи изложбата точно тук, в парламента и отбеляза, че манастирът е не само регионална, но и национална гордост. Ивановските скални църкви са духовно и културно средище, но и способ за запазване на българската държавност, добави той.

Ивановският скален манастир е със статут на Национален археологически резерват, а от 1979 г. е включен и в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Експозицията, която гостува в парламента, разкрива историята на манастира в периода XIII-XV век. В изложбата са разгледани и ценните стенописи, връзките на манастира с българския царски двор, ктиторски сцени, както и мястото му като духовно и културно средище.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X