https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораУчастъкът Русе – Бяла и обходът на град Бяла трябва да са...

Участъкът Русе – Бяла и обходът на град Бяла трябва да са факт до 2028 година

“Участъкът Русе – Бяла и обходът на град Бяла, част от бъдещата магистрала до Велико Търново”, трябва да са факт до 2028 година”. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на заседание на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, предаде БТА.

Министър Шишков подчерта пред депутатите от комисията, че липсата на подробни устройствени планове, проекти и отчуждения е сериозен проблем както за строителството на нови пътища и магистрални участъци, така и за укрепването на свлачища. В тази връзка той отбеляза, че едва в мандата на сегашното служебно правителство магистралата от Русе до Велико Търново е обявена като национален обект, а МРРБ е одобрило подробните устройствени планове за участъците Русе – Бяла и Бяла – Велико Търново. „Вече има сключен договор и трябва да бъде направен технически проект на съоръжението. Предстои решение за избор на надзор и проектирането на самия обект“, каза арх. Шишков. Той напомни, че процедурата за инженеринг на обекта е наследена и нейното прекратяване е означавало да не се спази срокът за строителство. Министър Шишков добави, че заради липсата на подобрен устройствен план трасето на АМ „Европа“ е свършвало на 150 метра от границата, което означавало там винаги да има тапи от автомобили.

До края на 2023 година ще продължат проектантските дейности по изграждане на тунела под Шипка, стана ясно на заседанието след питане на депутати. В същото време се разглеждат и възможностите за актуализация на съществуващия технически проект за изграждане на довеждащи пътища от южна страна, включително обходен път на Казанлък. Според министър Шишков, връзката по оста север-юг е много важна и отбеляза, че е направено много малко до момента. По думите му приоритетни трябва да бъдат проектите за тунел под Петрохан и тунел под Прохода на Републиката, който да поеме основното натоварване по оста Русе – Маказа. „За съжаление, тунелът под Шипка, както и обходният път на Габрово, са двулентови, което няма да позволи да поемат целия трафик от „Дунав мост“ в посока Кулата“, коментира арх. Шишков. По думите му изграждането на големите инфраструктурни проекти и пътни връзки ще подпомогне регионите и тяхното развитие.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X