https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораШишков: Отчуждителните процедури за участъка Русе - Бяла са на финалната права

Шишков: Отчуждителните процедури за участъка Русе – Бяла са на финалната права

Липсата на строителна дисциплина в периода от преди десет години назад доведе до загуба на средства и до това, че обществото трябва да плаща пари, които не би следвано да плаща. Това е основен проблем, защото строим некачествено, втори път сме си позволявали да строим незаконно и трето възлаганията не са тези, които трябва да бъдат. Когато държавата възложи неточните задания, накрая сметката я плащаме ние. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, предава БНТ.

Общо 90 млн. лв. европейски средства има риск да бъдат удържани или спрени по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 заради установени нередности при десет ВиК дружества в резултат на направен одит на европейските средства. Само в 4 от общо 21 проверени договора не са установени проблеми, припомни министърът. Нередностите са свързани с начина на възлагане. В търговете е имало определен брой участници, като всички с изключение на един са отстранявани. Проверката показва, че дори и участникът, който е останал, е имал същите нередности както отстранените, обясни регионалният министър.

С Министерството на околната среда и водите сме положили големи усилия последните 7-8 месеца, тъй като имаше бавно развитие на строителството. По всички проекти има добър напредък и програмата ще бъде спасена, като ще можем да получим голяма част от европейските средства, увери арх. Шишков. Обектите, които няма да могат да бъдат завършени в този период, ще бъдат фазирани в следващия.

Много е важно как ще инвестираме във ВиК отрасъла, за да има добра водопроводна мрежа, качество на водата и социално поносима цена. По оперативната програма е имало възможност за подмяна на голяма част от ВиК мрежата у нас. В процеса са участвали 14 дружества. Проблемите са свързани с възлаганията в периода 2019 – 2020 година, напомни още той и допълни, че строителството се извършва по един и същи сходен начин. Откритите нередности при ВиК договорите в периода 2019-2021 г. ще бъдат дадени на Европейската прокуратура.

Има много проблеми с ВиК Бургас, включително с управлението на дружеството и отношението. Регионалният министър припомни проблемите с пречиствателната станция на яз. „Ясна поляна“. Очаква се другата или по-другата седмица да започне нейният авариен ремонт, за който от правителството са осигурени 23 млн. лв. Взети са мерки, така че да спасим летния сезон, съобщи той. Проблемът с пречиствателното съоръжение, което не е ремонтирано последните 20-30 години, е технологичен и конструктивен, като не е извършвана и профилактика, поясни той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X