https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияАтанасова: С ДБ вече демонстрираме мнозинства по важните теми

Атанасова: С ДБ вече демонстрираме мнозинства по важните теми

С вас нямаме червени линии и вече демонстрираме мнозинства по темите Еврозона, оръжие за Украйна, енергетика, План за възстановяване и устойчивост, както и по темата със закупуване на вторите самолети F-16. Това заяви Десислава Атанасова по време на срещата между ПГ на ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ в зала „Изток“ на Народното събрание.

Христо Иванов счита, че независимо от това, че не се очертава ясна формула за съставянето на кабинет и че ДБ не е сред очевидните мандатоносители, е важно да се водят разговори и да се търсят допирни точки.

„Ние не виждаме възможност да подкрепим евентуален първи мандат, но това не ни пречи да имаме допирни точки и да работим заедно“, каза съпредседателят на коалицията и допълни, че това е част от усилието за някаква нормализация на българската политика. Разумна фискална политика и Еврозоната той отбеляза като приоритет, както и темата с правосъдната реформа и антикорупционните усилия. „Нашата диагноза е, че политическата криза в крайна сметка се свежда до нива на недоверие“, обясни Иванов и добави като проблем и системната корумпираност на политическия процес като такъв.

Делян Добрев обърна особено внимание на темата с цените на горивата, като отбеляза, че тя е основна и за ГЕРБ, и за ДБ. Българският потребител продължава да плаща по 3,50 лв., уточни той и добави, че е твърдо решен да продължи борбата с тази несправедливост.

Ивайло Мирчев каза, че мнението на ДБ и ГЕРБ се различа по темата с горивата, но съобщи, че вече над два месеца експерти от ДБ работят по проекти, за да може българските потребители да имат справедлива цена. По отношение на енергетиката Мирчев обяви с категоричност, че ДБ иска пълна диверсификация за вноса на петрол, за природния газ и за ядреното гориво.

Кирил Ананиев смята, че ДБ е най-близо до ГЕРБ по отношение на публичните финанси и икономиката на държавата като цяло. „Ние имаме еднакво виждаме по отношение на фискалната политика“, добави той. Внасянето на един редовен закон за бюджета трябва да бъде внесен от редовно правителство, смята народният представител от ГЕРБ и бивш финансов министър.

Владислав Панев от ДБ пък отбеляза, че има политически партии, които искат да подпомагат хора и бизнеси, които нямат нужда от това.

„Имаше време, когато името на Бойко Рашков беше единствения залог да има правителство“, заяви Десислава Атанасова. Когато се коментира темата като корупция не бива да се забравя отношението на всички политици към корупционни схеми.

„Против сме вашата идея главният прокурор да се избира от Народното събрание. Мисля, че трябва да намерим възможности и при спазване на препоръките на Венецианската комисия, и при спазване на българското законодателство“, добави още Атанасова.

Имаме ли съгласие изобщо да отворим темата за конституционна реформа за статута на главния прокурор, попита Иванов. Основният антикорупционен орган в една правова държава е прокуратурата, категоричен е той. /БГНЕС

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X