https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияОт "Български възход" поискаха първо правителство, а след това бюджет

От “Български възход” поискаха първо правителство, а след това бюджет

Продължаваме промяната” и “Български възход” не намериха допирни точки по основната тема на срещата в парламента, инициирана от партията на Кирил Петков и Асен Василев. Тя бе във връзка с държавния бюджет за следващата година, който бившите управляващи настояват да бъде внесен в парламента от служебното правителство.

В партията на Стефан Янев обаче смятат, че за него отговорен трябва да бъде редовен кабинет, а рискът при другия вариант е партиите да се впуснат в предизборно наддаване предвид очертаващи се поредни парламентарни избори.

Разговорът бе поредният, който “Продължаваме промяната” провежда по темата. Той бе пред камери, а в него участваха Кирил Петков, Андрей Гюров, Калина Константинова и Искрен Веселинов (“Продължаваме промяната”) и Стефан Янев, Виолета Комитова, Румен Йончев, Лилия Недева, Надежда Самарджиева (“Български възход”).

Стефан Янев посочи, че ако в политическите послания, в които се декларира желание за съставяне на кабинет, то първият разговор трябва да е именно за него и основните усилия да са в тази посока.

“Ако се концентрираме за правителство, и то внесе бюджет е по-разумно от бюджет на всяка цена и да не е ясно кой ще го изпълнява. С цената на какви компромиси и прилагателни ще има кабинет хората не ги интересува. Доходите, инфлацията и икономическата ситуация са достатъчно плашещи”, заяви той.

Колегата му Румен Йончев допълни, че партията гледа много консервативно на темата “бюджет”.

“Трябва да внимаваме какво прави Народно събрание, което не може да излъчи мнозинство. Без управление това Народно събрание няма морал да гласува бюджет”, добави той.

Според Кирил Петков обаче не е проблем двата разговора да се отделят един от друг. Той смята, че политическите сили трябва да призоват служебния кабинет да внесе бюджет, а паралелно да вървят разговорите за правителство. Ново правителство пък би могло да си доактуализира бюджета.

“Ако покажем добра работа по бюджета, всяка победа носи възможности за още победи”, подчерта той.
Петков заяви, че “Продължаваме промяната” ще се отнесе много отговорно, ако получи втория мандат за правителство и ще покани всички партии на разговори.

Стефан Янев отговори, че партията му ще се яви на такива разговори, като подчерта, че не трябва да се бърза с коментирането на третия мандат.

“Ще участваме в разговорите и при първия, и при втория мандат. Хипотезата в основата на бъдещо съгласие за третия мандат ще са разговорите при първия и втория. Не може да се крием зад нещо, коеот е говорено, на следващата седмица е различно, на третата пак е различно. Трябва да сме последователни. Достатъчно сложна е обстановката да напрегнем хората политически”, каза бившият служебен премиер.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X