https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБялаСамо обходът на Бяла ще струва над 660 милиона лева

Само обходът на Бяла ще струва над 660 милиона лева

660 425 563, 84 лв. без ДДС ще струва проектирането и строителството на втория лот от първата отсечка на магистралата от Русе до Велико Търново – а именно за обход на Бяла. Това става ясно от писмен отговор на служебния регионален министър Иван Шишков на депутатско питане, пише 24 часа.

Той посочва, че на 7 ноември е подписан договор с изпълнителя, а срокът за изпълнение е 1810 дни, или 60 месеца.

По участъка ще работят фирмите “Европейски пътища”, “Грома Холд”, “Водно строителство – Благоевград”, “Автомагистрали Хемус” и “Пътпроект 2000”. Те бяха избрани още през юли, но явно е имало преговори по цената и поради това договорът е подписан сега. Първоначално от пътната агенция бяха обявили прогнозен бюджет от 536,3 млн. лв. без ДДС. От Думите на Шишков сега излиза, че се е стигнало до цена от малко над 660 млн. лева.

Другият участък – от Русе до Бяла, ще се прави от обединение между фирмите “Автомагистрали Черно море”, “Инфра Експерт”, “Пътинженерингстрой-Т” и “Трансконсулт-22”. От отговора на Шишков става ясно, че това трасе ще се строи срещу 876 млн. лв.
Изпълнителите на двата лота бяха избрани в края на юли, но подписването на договорите с тях се забави, защото тогава все още не бяха осигурени пари, тъй като средствата бяха предвидени по новата Оперативна програма “Транспортна свързаност 2021-2027”.

В началото на октомври Брюксел одобри средствата за автомагистралата и още няколко инфраструктурни проекти, или обшо 1,6 млрд. евро по новата програма “Транспорт”. Парите трябва да бъдат договорени до 2027 г., а срокът за усвояване е 2029 г.

В началото на септември служебният кабинет обяви магистралата за обект с национално значение, което означава, че строителните книжа и отчужденията на терените за строителство ще се придвижват бързо.
Шишков посочва и че тръжната процедура за избор на изпълнители на строителен надзор за първите два участъка не е приключила, а към този момент се извършвала оценка на получените оферти.

Трасето на магистралата преминава през границите на седем защитени зони от “Натура 2000”, а специфичните природозащитни цели за всяка от тях са на различен етап на готовност, като тяхното одобряване от министъра на околната среда и водите тепърва предстои.

От Агенция “Пътна инфраструктура” предвиждали обезпечаване на двата участъка от Русе до Бяла и обхода на гр. Бяла да се изпълнява паралелно с изготвянето на техническия прокет с цел оптимизиране на времето.
По трасето ще бъдат възложени и проучвания на откритите археологически обекти.

От АПИ подготвяли и процедура за избор на изпълнители на третия участък от магистралата от Бяла до Велико Търново, чиято дължина е и най-голяма – близо 60 км.

От отговора на Шишков става ясно още, че догодина пътната агенция ще обяви обществена поръчка за проектиране на продължаване на магистралата Русе – Велико Търново към Маказа за осигуряване на свързаност от границата ни в Румъния до тази с Турция.

Министърът казва още, че за да се намалят катастрофите в участъка Русе – Бяла, са предвидени мерки за намаляване на транспортните произшествия както по отношение на пътната инфраструктура, така и по контрола на движението по пътищата. Те ще бъдат прилагани поетапно при извършване на основни ремонти на участъци от трасето.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X