https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияМинистърът на икономиката: Инфлацията твърдо ще намалява

Министърът на икономиката: Инфлацията твърдо ще намалява

Инфлацията твърдо ще намалява. Това коментира пред Нова тв министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той посочи, че служебното правителство е амбицирано това да стане с бързи темпове и заради приемането на България в еврозоната.

„Следващите няколко месеца се надяваме инфлацията да спадне чувствително. Не просто се надяваме, а работим за това. Първата стъпка бяха енергийните източници – газът спадна, в момента е важно депутатите да решат за над 200 лева компенсация за тока”, добави той.

Министърът призова народните представители да гласуват и компенсиране заради цените на газа. „Компаниите, за да са сигурни и да имат твърда предвидимост, държат да има гласувано, че ако цената се качи над 200 лв., ще бъдат компенсирани. Това ще помогне за намаляване на инфлацията”, подчерта Стоянов.

По думите му 3% инфлация, какъвто е критерият за еврозоната, звучи прекалено оптимистично. „Със сигурност около 5%,6%,7% би било поносимо в тази ситуация на годишна база. На месец ще продължи да спада”, каза още той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X