https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИнвестират над 207 млн. евро в граничните райони на България и Румъния...

Инвестират над 207 млн. евро в граничните райони на България и Румъния до 2027 г.

Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег VI-A Румъния България 2021-2027. Тя предвижда инвестиции за над 207 млн. евро в пограничните райони на двете държави. Те обхващат 8 области в Северна България (Видин, Враца, Монтана, Велико Търново, Плевен, Русе, Добрич и Силистра и 7 окръга в южната част на Румъния (Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш и Констанца).

80 % от средствата се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие, 20 % са национално съфинансиране на двете държави.

Съществен нов елемент през следващите 7 години е подкрепата за интегрирани мерки за развитие на трансграничната зона, с включване на инвестиции в различни допълващи се сектори.

Сред приоритетните проекти на Програмата е изграждането на съвместната част на велосипеден маршрут Eurovelo Route 6.

EuroVelo 6 (Атлантик–Черно море) е един от най-популярните европейски веломаршрути.

EuroVelo 6 в България започва от Брегово, в района на Видин, и минава през Лом, Козлодуй, Свищов и Русе, докато стигне до Силистра, откъдето велосипедистите могат да продължат към делтата на река Дунав. Велосипедната пътека е маркирана предимно по асфалтови пътища възможно най-близо до реката и предлага добри туристически възможности, особено за наблюдение на птици, и тясно взаимодействие с непокътнатата природна среда, информира bTV.

Заложени са и мерки за стимулиране на туристическите и културни дейности, укрепване на местната икономика и осигуряване на устойчива транспортна връзка между дунавските селища.

Ще се финансират проекти и в областта на мобилността и свързаността, опазването на природата и биоразнообразието, превенцията на риска и адаптирането към изменението на климата, образованието, туризма и културата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X