https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПовишиха критериите за присъждане на Наградата „Русе“ и званието “Почетен гражданин на...

Повишиха критериите за присъждане на Наградата „Русе“ и званието “Почетен гражданин на град Русе“

По-сериозна тежест, престижност и прецизност при номиниране и удостояване на Награда „Русе“ и званието “Почетен гражданин на град Русе“ придадоха общинските съветници с гласуваните на вчерашното заседание на местния парламент промени в Наредба №17 за символиката на Община Русе.

Вносители на предложението за промените в Наредбата са Орлин Дяков, Косьо Станев и Иво Пазарджиев, а мотивите са обвързани изцяло с това да се запази тежестта на присъжданите награди, а не самата награда да девалвира с времето, каквото са и обществените нагласи.

Измененията и допълненията в текстовете за Символиката на Община Русе обхващат регламента на Награда „Русе“, с която ежегодно на 24 май се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на гр. Русе и високи постижения в областта на културата и образованието. Също така и званието „Почетен гражданин на град Русе“, без то да има поставен краен срок за номиниране и присъждане.

Относно Награда „Русе“ – отпадат паричните премии, тъй като се счита, че Награда „Русе“ е по-скоро морално и престижно признание за постигнати високи резултати.

Главното изменение касае Глава IV, Раздел IV, на Наредбата и предвижда в чл. 43 раздел „Изкуство и култура“ да се направи следното допълнение по категории както следва: добавя се нова категория „журналистика“, в раздел „Сценични изкуства“ се добавят следните категории: „опера“, „оперета“, „мюзикъл“, „куклен театър“, в раздел „Изобразителни и визуални изкуства“ се добавят следните категории: „изобразително изкуство, филмово изкуство, аудио-визуално изкуство“.

В раздел „Образование и наука“ също се предлага обединяване на някои от наградите. Също така, в чл. 40 от Наредбата е предвидено, че Наградата „Русе” е ежегодна награда на Община Русе, с която се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на гр. Русе. Сега се добавя и нов критерий, който се отнася за международни и национални номинации и награди в областта на образованието и културата.

В чл. 45 от Наредбата е регламентиран съставът на членовете на комисията, която определя носителите на Награда „Русе“. В състава на комисията съобразно сегашната редакция на Наредбата са включени двама общински съветници определи от Председателя на Общинския съвет. Предложението е броят на общинските съветници да се увеличи с един и от двама да станат трима, с оглед на това броят на членовете на комисията да бъде нечетен. Съветниците ще се определят от председателя на Общинския съвет.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X