https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПрезидентът: ГЕРБ заложи повече на амнезията на българските граждани

Президентът: ГЕРБ заложи повече на амнезията на българските граждани

ГЕРБ заложи повече на амнезията на българските граждани, но това явно няма да бъде печелившият ход. Така президентът Румен Радев коментира решението на Народното събрание да отхвърли кандидатурата на Николай Габровски за премиер с първия мандат.

„Правителството „Габровски” има много добри експерти и важни приоритети, но липсват политическата физиономия и политическата отговорност. Това правителство се явява посредник между ГЕРБ и гражданите. Не е сега моментът да гледаме посредници, а ясна политическа отговорност”, смята държавният глава, който посочи, че претенцията за власт върви с политическата отговорност.

Относно критиките, че предложеното правителство с първия мандат е коалиция Радев – Борисов – Пеевски, президентът каза: „Не се меся в състава на чужди правителства. Нито дължа някакви обяснения по тях. Ако това е логиката, не е лошо човек първо да се замисли за думите си. По тази логика – от редовното правителство на Петков има министър, който е в кабинета на Габровски. Означава ли, че това е правителство Борисов – Петков – Пеевски и т.н.”, е мнението му.

Радев посочи, че не приема политици да насаждат, че в момента имало еднолично президентско управление. „Тези политици, особено народните представители, които са се клели в Конституцията, нека се ръководят от нея и не я нарушават. Няма еднолична президентска власт, има неспособност на политическите партии да сформират правителство”, подчерта президентът.

По повод наложеното вето върху разпореди от Изборния кодекс, обясни: „Машинното гласуване преодоля един от големите недостатъци на нашия изборен процес – недействителните бюлетини. Спомогна значително да се намали и контролираният вот. Затова не мога да приема, че с този закон, на практика, се променя характеристиката на машинното гласуване. Не мога да приема, че поставя партиите при различни условия. Този закон допуска и разкриване на тайната на вота”, допълни Радев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X