https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРусе ще отглежда с 10 съветници по-малко

Русе ще отглежда с 10 съветници по-малко

На следващите местни избори догодина ще изберем с 10 общински съветници по-малко. Такава е равносметката след последното преброяване от септември 2021 г., според което градът ни разполага със 133 813 души по настоящ адрес. Според Закона за местното управление и местната администрация в град с население до 160 000 души общинските съветници трябва да са 41.

По данни от преброяването преди 10 години областният град е имал 160 006 жители и съответно са му се полагали 51 общински съветници, тъй като броят на старейшините е за население над 160 000 души.

„Демографският срив е в чудовищни размери в цялата страна“, коментира за в. „Бряг“ председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Той отдава отлива от града както на ниските заплати, така и на проблема със самочувствието на русенци, които смятат, че не са достатъчно амбициозни и успели. „Ако продължаваме така да говорим на младите, че не могат да успеят, защото са в Русе, те ще продължат да напускат града“, обясни Пазарджиев.

Според него качеството на работата на местния парламент няма да се промени и хората ще изберат най-добрите представители, отбелязва Бряг.

Що се отнася до това, което местната власт прави, за да задържи хората в града, председателят на Общинския съвет заяви, че се опитва във всички насоки да го прави и напомни, че социалните услуги в града са много по-добри, отколкото в столицата например. При нас няма недостиг на места в детските градини, напомни Пазарджиев и посочи, че не може всички да напуснат. Трябва някой да остане и да продължи да работи за града.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X