https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество"Шалом" в Русе организира тъжество по случай Ханука

“Шалом” в Русе организира тъжество по случай Ханука

Областният управител на Русе Анатоли Станев и кметът Пенчо Милков бяха сред официалните гости на провелото се късно вчера вечерта тържествено събитие в хотел „Дунав Плаза“, посветено на един от най-светлите празници в еврейския календар – Ханука.

Събитието беше организирано от Регионалната организация на евреите „Шалом“ в Русе с председател Панайот Тотев, като на него присъстваха множество членове и приятели на дружеството. Милков и Станев запалиха съответно втората и третата свещ в ханукията. „Нека светлината на днешния празник озари душите и сърцата на всеки един от нас, давайки ни сили да съграждаме един по-добър свят“, заяви областният управител в обръщението си към еврейската общност. Той им пожела още здраве, късмет и щастие, и отбеляза значението на посланието за неугасващата духовна светлина особено в днешно време.

„Днес, когато все повече битува разделението сред нас, трябва да си припомним, че сме силни тогава, когато сме заедно и живеем във взаимно уважение и разбирателство, бъдейки рамо до рамо и в успехи, и в изпитания“, каза още Станев. Той изрази увереност, че сътрудничеството между двете организации ще продължи да бъде надграждано и занапред. Областният управител подчерта и важността да предаваме на следващите поколения историческата истина, недопускайки тя да бъде забравена. Припомняме, че през последните години Областната управа в Русе и Регионалната организация на евреите „Шалом“ съвместно с културни институции от региона реализираха множество събития, посветени на общото минало на двата народа. Проведоха се редица изложби и беседи с жители на областта. Специално внимание бе отделено на спасяването на българските евреи, както и на приноса на евреиската общност към родната история.

Направена бе и информационна кампания по случай изграждането на уникалния по рода си в цял свят мемориал „Стената на българските праведници“, който беше открит през юни миналата година в столичното 134-то училище с изучаване на иврит „Димчо Дебелянов“. Той е посветен на 20-те смели българи, записани със златни букви в книгата на хуманността на Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд ВaШeм“. Идейният замисъл на проекта и неговото финансиране са на Роман Стоянов, основател на Българо-еврейски културен институт, потомък на българския „праведник на света“ Младен Иванов, който дава подслон на множество евреи в онези мрачни години и доказва, че човечността е жива.

Кметът Милков също поздрави присъстващите.

Празникът се чества в продължение на 8 дни и е посветен на повторното освещаване на Храма в Йерусалим преди близо 22 столетия. Тогава малка група евреи се разбунтува срещу най-силната за онова време армия, завладяла целия Изток. Бунтовниците начело с Юда Макавей побеждават войските на трима сирийски генерали и освобождават Йерусалим и храма. След победата на макавеите от храма е изхвърлен езическият олтар и храмът е повторно осветен. Оказва се, че поробителите са откраднали традиционния свещник „менора“, а от ритуалното масло е останало само за един ден. Но се случва чудо и маслото гори и осветява храма цели 8 дни. Затова Ханука се смята за празник на светлината и всяка вечер се пали по една нова свещ, която се добавя към запалената вчера, докато станат общо осем. В действителност свещникът, посветен на празника, е с девет свещи, като последната е в центъра и само от нея е позволено да се взима огън за останалите.

Подобно на християнската Коледа, Ханука се счита сред евреите за семеен празник. Той е особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на осем дни. Обичаят повелява още да се яде мазна и пържена храна, тъй като това се свързва с описаното чудо на маслиновото олио. Похапват се понички, картофените палачинки, наричани още „латкес“, а на децата се подаряват шоколадови парички.

Тържеството включваше богата културна програма. Типични еврейски песни бяха представени от Димитричка Габровска, а Дганит Ярел изпълни класически произведения на обой.

По традиция първата свещ в ханукията беше запалена от председателя на „Шалом“ в Русе Панайот Тотев, а сред удостоените с възможността да запалят другите свещи бяха Данаил Александров, Яков Бен Шимон, Симон Епщайн, Паломба Милева и Стела Дионисиева, която представи подробна история за празника, както и Георги Георгиев – експерт за връзки с обществеността в Областната администрация.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X