https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораВ Русе отбелязаха 80-годишината от спасяването на българските евреи

В Русе отбелязаха 80-годишината от спасяването на българските евреи

С церемония по полагане на цветя и прожекция на тематични филми Регионалната организация на евреите „Шалом“ в Русе с председател Панайот Тотев отбеляза 80-годишнината от спасяването на българските евреи.

Филмът на Милотин Бараков „Голяма история на малките истории“ представи моменти от антисемитската политика по време на Втората световна война.

„Спасяването на нашите съграждани евреи е апотеоз на народното обединение, не и без подкрепата на общественици и народни представители. Това е преди всичко общобългарска кауза, на целия ни народ. Трябва да помним историята и да не забравяме, че освен спасените близо 50 хиляди в България, хиляди евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пиротско губят живота си. Ужасът на войната не бива да бъде забравен“, отбеляза кметът Пенчо Милков.

На събитието присъстваха още представители на Областна администрация – Русе и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, който подчерта, че е особено важно историческата памет да се съхранява, за да достигне истината за събитията до младите поколения.

Цветя пред паметната плоча на загиналите евреи поднесоха официалните лица и русенци. По-късно бе прожектиран и филм, съдържащ разкази на преминали през нацистките концлагери.

България е една от малкото европейски страни, която успява да спаси от депортиране евреите, живеещи по нашите земи. На 10 март 1943 година Българската православна църква, в лицето на софийския митрополит Стефан и пловдивския митрополит Кирил предотвратяват депортацията на стотици евреи от Пловдив. В същото време заместник-председателят на Народното събрание Димитър Пешев и 43–ма народни представители разкриват тайната спогодба между България и Третия райх за депортиране на десетки хиляди евреи и осуетяват плановете на нацистка Германия.

Голяма заслуга за този акт имат и четирима българи от Кюстендил – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев.

В Израел те са признати от мемориала Яд Вашем като „Праведници на света“ – почетно звание, което се дава на хора с нееврейски произход, рискували живота си при спасяването на евреи по времето на Холокоста.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X