https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПроф. Киров: Партиите трябва да са в тежък махмурлук, ако изпълнят условията...

Проф. Киров: Партиите трябва да са в тежък махмурлук, ако изпълнят условията на ПП

Мотивите на ветото на президента Румен Радев срещу промените в Изборния кодекс са слаби и вътрешно си противоречат. Това заяви в “Денят започва” преподавателят по Конституционно право проф. Пламен Киров.

“Мотивите за ветото на президента са най-слабите мотиви, които съм виждал, от 30 години насам. А аз съм чел мотивите на почти всички случаи на наложено вето. Те са вътрешнопротиворечиви.

Какво ще стане, ако един гласува на машина, а останалите – на хартия – ще се освети вота. А какво ще стане, ако всички гласуват на машина и тя се повреди и последният гласува на хартия – пак вотът му ще бъде осветен. Винаги има такъв вариант да се стигне до осветляването на вота на един или друг човек. Затова членовете на СИК гласуват последни и така могат да запазят тайната на вота в такива казуси”, коментира той.

Според проф. Пламен Киров допълнителни споразумения за предоставяне на военна помощ на Украйна не трябва да бъдат сключвани само по волята на правителството, а трябва да минават за ратификация и през Народното събрание. Той допълни, че списъкът с въоръжение, който предоставяме, е редно да бъде публичен, а не секретен и даде пример с въоръжението, което други държави предоставят на Украйна.

Относно конституционната рулетка с мандатите за съставяне на правителство, проф. Киров коментира, че времето, което президентът остави на партиите преди връчването на първия мандат е трябвало да бъде използвано от всички политически сили за преговори за управление. Според него президентът не трябва да оставя толкова дълги периоди и преди връчването на втория и евентуално – третия мандат.

“Това са приказки на наивници, че трябва да се осигури време, те да започнат разговори за формиране на коалиции. Разговорите за формиране на коалиции започват не с консултациите при президента, а в изборната нощ след обявяването на данните от социолозите”, каза той.

“Вторият опит ще завърши с неуспех. Че какви са тези хора от ПП, да поставят условия на всички останали, като слушате какви са условията, останалите партии трябва да ги приемат или изпълнят, ако са в състояние на много тежък махмурлук”, обяви проф. Киров.

Той нарече акад. Денков най-неуспешният министър на образованието и науката през последните 20 години.

Що се отнася до третия мандат, проф.Киров предполага, че той ще бъде даден на “Български възход”, може да се получи при едно условия – от едно посолство добре да си свършат работата и в момента с разтягане на процедурата им даваме време да се ориентират и да предприемат необходимите мерки, така че с третия мандат да бъде формирано правителство.

Конституционалистът е убеден, че политически сили се готвят за избори.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X