https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНова измама в интернет може да източи сметките ви

Нова измама в интернет може да източи сметките ви

Нова измама в интернет може да източи сметките ви

Нов вид измама в интернет – приложения, които създават аватари, злоупотребяват с лична информация. Още преди да бъде създаден виртуалният портрет, програмата изисква банковите данни на потребителя.

През последния месец хит в мрежата станаха т.нар. аватари. Срещу заплащане мобилни приложения превръщат снимки на потребителите в митични или комиксови герои. Някои от тях обаче искат заплащане още преди да са изготвили аватара, разказва 18-годишният Кристиян Скакалов. “Изтеглих приложението от интернет, влязох и първо ми искаше 10 снимки да добавя – мои селфита, за да ми направи аватара. След това като продължих и ми поискаха такса, за да продължа да правя аватарите, а аз платих с дебитна карта, но не стана нищо след това – не получих никакви аватари. Опитах да изпратя сигнал, но нищо не се получи”, разказа Кристиян Скакалов.

Оказва се, че случаят на Кристиян не е единствен. В интернет има още стотици сигнали за потребители, неуспели да се сдобият в аватар, въпреки че са платили исканата сума.

“Това, което те първо правят е, че ви казват: “Качете 10, 20 снимки.” В момента, в който качите тези снимки те поискват достъп до всичките ви снимки, така че впоследствие могат да си изберат и други. Когато вземат вашите снимки, те могат да разберат на колко години сте, къде живеете, къде ходите, защото има информация вътре в снимките, какъв е типът на устройството ви, има ли други хора покрай вас така, че да навържат информацията ви. И чак след това ви поискват пари. Това означава, че вече сте си платили със статистическа информация и с данни за вас, а плащането е бонус”, заяви киберекспертът Ясен Танев.

Освен с тези данни приложенията автоматично се сдобиват и с вашите контакти, дори и със съдържанието на СМС-ите в телефона ви. Има обаче начин, по които могат да бъдат разпознати. “Единственият начин е да следите рейтингите, да четете коментарите, но това е поредната вълна от дигитални приложения, които са свързани с идентичността и събирането на тези данни. Преди имаше на коя известна звезда приличаме, как ще изглеждаме след 20 години, на кой от световните лидери приличам сега има на кой от комикс героите приличам. Това няма да спре”, добави Танев.

Киберекспертите призовават потребителите да бъдат внимателни, докато сърфират в интернет, и да не се доверяват на приложения, изискващи лична информация.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X