https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЛетище Русе вече е културна ценност от национално значение

Летище Русе вече е културна ценност от национално значение

Летище Русе беше обявено за „единична недвижима културна ценност“ от „национално значение“. Това се случи на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, номер 101, от 19.12.2022 година.

Новината съобщиха във Фейсбук страницата си „Докомомо България“ – българската секция на Международната организация за документиране и опазване на архитектурата на модерното движение.

Преди две години “Докомомо България” и техни съмишленици започват да полагат усилия, за да бъде сградата на Летище Русе обявена за културно наследство, предава Дунав мост.

„От февруари 2021 година активно се занимаваме с популяризиране на архитектурната стойност и автентичност на приемната сграда на аерогарата. Статутът „национално значение“ е огромно постижение. Летище Русе се присъединява към още 5 обекта от периода след 1944 година, които притежават това признание. Аерогарата е може би най-яркият пример за чист следвоенен модернизъм и смятаме, че тя е подобаващо отличена. Като културна ценност, летището ще бъде защитено от потенциални пагубни и необосновани намеси в бъдеще. Развитието на обекта е силно приветствано, но то трябва да разпознава ценността на сградата и да е съобразено спрямо нея“, заявиха в съобщение във фейсбук от „Докомомо България“.

Новият статут на Летище Русе поставя редица предизвикателства.

Като културна ценност, летището ще бъде защитено от потенциални пагубни и необосновани намеси в бъдеще. Развитието на обекта е силно приветствано, но то трябва да разпознава ценността на сградата и да е съобразено спрямо нея. Инвеститорът, който възнамерява да възроди летището, ще трябва да получава съгласуване и одобрение от Министерството на културата на всяка своя дейност, тъй като русенското летище вече е паметник от национално значение.

Това ще стане ясно, когато инвеститорът обяви официално намеренията си, най-вероятно в началото на следващата година.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X