https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияИван Костов осъди НАП

Иван Костов осъди НАП

Иван Костов осъди НАП

Иван Костов спечели дело срещу Националната агенция по приходите (НАП) – ревизионен акт, с който бившият премиер първоначално е уличен за неплатени данъци за няколко десетки хиляди лева, е отменен изцяло от Административен съд – София град.

Преди да приключи на първа инстанция, сагата с данъчните продължава пет години, съобщи Медиапул.

Пълната данъчна ревизия на Костов започва през 2018 година. Проверени са неговите доходи за петгодишен период – 2012-2017 година.

Данъчните не са признали заем на Костов и съпругата му към фирмата на дъщеря му Мина Костова, не са взели предвид притежавани от него сума преди началото на ревизията. Голяма част от спестяванията и вложенията на бившия премиер са вкарани в графата необясними приходи, включително пари на бащата на Костов.

Крайният резултат е, че през 2019 година НАП иска от бившия премиер повече от 31 000 лева данъци и 11 000 лева лихви.

През август 2019 г. Костов коментира пред Би Ти Ви:

“Резултатите от тази проверка до момента са абсурдни, но подсказват възможност прокуратурата да ги използва за политически мотивирано производство”.

“След две данъчни ревизии, които продължиха 2 – 3 години, екип на НАП стигна до абсурдното твърдение, че мои и на съпругата ми значителни парични средства не са наши, въпреки че ние сме декларирали тези средства като заеми пред Сметната палата. Те са оповестени на обществеността от медиите и никога не са предизвикали някакъв проблем”, обясни Костов.

Според него това ще даде възможност на прокуратурата да действа “срещу човек, за когото те са убедени, че стои зад “Демократична България” и зад протестите срещу избирането на г-н Гешев за главен прокурор”.

Сега съдът отменя изцяло резвизионния акт на НАП и осъжда данъчните да платят на Костов 1212 лева разноски по делото.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X