https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСкандал в кулоарите: ГЕРБ и ПП в сблъсък за въглищните централи

Скандал в кулоарите: ГЕРБ и ПП в сблъсък за въглищните централи

ГЕРБ и „Продължаваме Промяната” влязоха в остър спор за Плана за възстановяване. Темата предизвика скандал в кулоарите на парламента.

По-рано от ГЕРБ заявиха, че са получили доклад от Министерството на енергетиката, който показвал, че при управлението на ПП вицепремиерът Асен Василев е водил преговори с Европейската комисия. Тогава е поел ангажимент до 2025 г. да бъдат затворени 50% от мощностите за производство на електрическа енергия от въглища. Това, по думите на ГЕРБ, ще доведе до загуба на хиляди работни места и щети за страната ни.

„Докато е бил шеф на енергетиката, Василев е нанесъл непоправими щети. Изходът е служебният кабинет да отвори наново Плана за възстановяване и устойчивост”, категоричен е Борисов.

Асен Василев отговори лично в кулоарите на НС, като обвини ГЕРБ в същото и заяви, че тези преговори са се водили по време на тяхното управление.

„В първата си седмица като служебен финансов министър имахме разговор с Пеканов с ЕК и те казаха, че е договорено затваряне на 1600 мегавата въглищни мощности и 40% намаление на емисиите до 2026 г. Отговорих, че това няма да стане с подписа ми. То не се и случи през първия служебен кабинет. Като редовно правителство заварихме вече договорено затваряне на 1400 мегавата въглищни мощности. Ние казахме, че по-скоро няма да има план, отколкото да допуснем България да замества въглищни с газови мощности”, заяви той.

При спора стана ясно, че и ПП, и ГЕРБ искат отваряне на Плана за възстановяване и нови преговори с ЕК. За това настояват и от „Възраждане”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X