https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКрум Зарков: При неуспех и с третия мандат има риск за законите...

Крум Зарков: При неуспех и с третия мандат има риск за законите по Плана за възстановяване

Евентуален неуспех и на третия мандат поставя под риск приемането на два от ключовите закони по Плана за възстановяване и устойчивост – за разследване на главния прокурор и антикорупционния. Това каза министърът на правосъдието Крум Зарков в интервю за bTV.

Днес става точно един месец от първото гласуване на антикорупционния закон и сега трябва да започне работата в парламента текст по текст, срокът е удължен до 21 януари.

“Ако народните представители са верни на думата си, а именно, че са се ангажирали да приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост – този е един от тях и трябва да се работи така, че да стане. А, не да се работи така, че да не стане. Виждали сме и двата варианта на работа в народното събрание”, каза Крум Зарков.

В края на декември през Министерския свет мина и най-важният закон по плана – специалния механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Срокът за приемането му по плана е месец юни. Този механизъм се въвежда с промени в Наказателно-процесуален кодекс. Това е въпрос, който страната ни не може да реши още от 2009 г., когато Европейският съд по правата на човека осъди страната ни заради липса на такъв механизъм.

“Подготвили са го много хора в Министерството на правосъдието, дори и предишният екип на Надежда Йорданова и ние го доразвихме, така че да свалим мониторинга от България по повече от 70 дела от една страна и от друга страна действително да имаме механизъм за разследване, в това число и на главния прокурор”, добави Зарков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X