https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПлевнелиев лобира ДБ да получи третия мандат

Плевнелиев лобира ДБ да получи третия мандат

Президентът Румен Радев трябва да даде третият мандат на „Демократична Бългалия”, а с подкрепата на ГЕРБ и ПП може да се създаде някаква конструкция. Мнението изрази в предаването „На фокус” Росен Плевнелиев, президент на България в периода 22 януари 2012 – 22 януари 2017

Плевнелиев каза, че е било очаквано вторият мандат да се провали.

„Щом първият „отиде в дерето”, беше очаквано и вторият да отиде. Да се надяваме, че третият ще сработи. Трябва да сработи”, заяви Росен Плевнелиев.

„Над всички нас е националният стратегически приоритет за европейското и демократично развитие на България, което има чисто и ясно измерение за 2023 г. То е членство в Шенген и Еврозоната. Ако се провалим сега, няма да го има. А това означава да има правителство. Единственият шанс е да има правителство с мандат на ДБ. Ако президентът Румен Радев гледа личния си интерес, може да го даде на БСП или БВ. Ако е държавник, трябва да го даде на ДБ. А те трябва да бъдат на висотата на очакванията, включително и Христо Иванов. Дойде и неговият момент”, каза Плевнелиев.

Ако самият той беше президент сега, би дал третия мандат именно на ДБ.

„България трябва да се ускори към Еврозоната и Шенген. С подкрепата на ПП и ГЕРБ, които имат много какво да споделят с ДБ, може да се получи конструкция, която да направи именно това”, каза Плевнелиев, но не посочи име за премиер.

Според Плевнелиев подкрепата за мандат на ДБ може да дойде от пет партии.

Първо от ГЕРБ и ПП.

„Мисля, че ПП може да се разцепят по някое време. Но това е нормално, на популистките партии им се случва”, каза Плевнелиев. Подкрепа можело да дойде още от ДПС, БВ и БСП.

„Ако третият мандат отиде в БСП, приключваме с Еврозоната. А това ще бъде национално предателство”, смята Плевнелиев.

„Не бива да надценяваме възможностите на БВ. Те са много малка група”, каза Плевнелиев. „Там всичко, което се случи, ще се пише и на Радев”, каза още Плевнелиев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X