https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЗарков: Депутатите да покажат, че имат воля да приемат закона за отговорността...

Зарков: Депутатите да покажат, че имат воля да приемат закона за отговорността на главния прокурор

Ако депутатите покажат, че имат воля да приемат закона за отговорността на главния прокурор, президентът ще има даде време да го приемат, каза днес пред Би Ти Ви служебният министър на правосъдието Крум Зарков. По-рано днес в интервю държавният глава даде да се разбере, че от готовността на депутатите да приемат важни закони ще зависи кога ще издаде указите, с които закрива парламента, насрочва предсрочните парламентарни избори и назначава ново служебно правителство.

В Конституцията няма конкретни срокове в които той трябва да издаде указите. Според Зарков народните представители могат да дадат знак на държавния глава, ако включат в дневния ред на извънредното си заседание във вторник законопроектите за първо четене на промените в наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. В четвъртък правната комисия прие на първо четене Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

“Факторът време е по-маловажен от фактора воля. Ако се констатира и това може да стане много бързо – още вторник или сряда Този въпрос е страшен товар за България и за всеки един български гражданин”, смята министърът.

По думите му 48-ото Народно събрание няма да има време да приеме антикорупционния закон и една от причините е максимално разтегнатия срок за предложения между първо и второ четене – три седмици.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X