https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЕто по кои престъпления Джан се е признал за виновен

Ето по кои престъпления Джан се е признал за виновен

Както Ruse.news съобщи по-рано през деня, Окръжен съд – Русе одобри споразумение между Окръжна прокуратура и защитниците на обвиняемия Джан Махмуд., с което последният се призна за виновен за хулиганство, принуда, нанасяне на лека телесна повреда на 2 момчета и грабеж на трето.

Всички тези 6 престъпления, са били извършени в периода 10.04.-26.10.2022 г., когато Джан все още е бил непълнолетен. Въпреки това, е разбирал свойството и значението на деянията и е можел да ръководи постъпките си. Съгласно споразумението, се е признал за виновен в това, че:

1. На 10.04.2022 г. в гр. Русе като непълнолетен, но разбиращ свойството и значението на деянията си и можещ да ръководи постъпките си причинил другиму – на И. Б. лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание, без разстройство на здравето, резултат от зачервяване на лява ушна мида, кръвонасядане в лява слепоочна област, оток и кръвонасядане на главата, кръвонасядания на двете бедра, като телесната повреда е причинена по хулигански подбуди.

2. На 10.04.2022 г. в гр. Русе като непълнолетен, но разбиращ свойството и значението на деянията си и можещ да ръководи постъпките си, принудил другиго И. Б. да извърши нещо противно на волята му – да остане клекнал на земята в краката му и да му целуне обувките, като употребил за това сила и заплашване

3. На 25.04.2022 г. в гр. Русе като непълнолетен, но разбиращ свойството и значението на деянията си и можещ да ръководи постъпките си причинил другиму – на Д. М. лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание, без разстройство на здравето, резултат от оток на лява скула, кръвонасядане в областта на ляво око, кръвонасядания на гърба и охлузване или рана в лява кръстна област, като телесната повреда е причинена по хулигански подбуди.

4. На 25.04.2022 г. в гр. Русе като непълнолетен, но разбиращ свойството и значението на деянията си и можещ да ръководи постъпките си, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – след края на нанесения побой над Д. М. на обществено място и в присъствието на други хора, го заснел с мобилен телефон повален на земята, плюел го и демонстративно го показал в това състояние по видео-чат на момиче, с което е бил в близки отношения – С. С., като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост.

5. На 26.10.2022 г. в гр. Русе, като непълнолетен, но разбиращ свойството и значението на деянията си и можещ да ръководи постъпките си, отнел чужда движима вещ – ръчен часовник “Casio G-Shock” на стойност 150 лева от владението на Я. П. с намерение противозаконно да я присвои, като употребил за това сила и заплашване.

6. На 26.10.2022 г. в гр. Русе, като непълнолетен, но разбиращ свойството и значението на деянията си и можещ да ръководи постъпките си с цел да набави за другиго имотна облага – за Н. М. принудил Я. П. чрез сила и заплашване да извърши нещо противно на волята му – да заложи в заложна къща „Монарх“ в гр. Русе – мобилен телефонен апарат Apple, модел Iphone 14 pro 1 TR и да му предаде получената от залога сума пари, в размер на 600 лева и с това му причинил имотна вреда в размер на 600 лева, като изнудването е придружено с причиняване на лека телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, извън случаите по чл. 128 и чл. 129 от НК, резултат от: Подкожна колекция от кръв и охлузвания в дясна челно-теменна област на главата. Кръвонасядане на челото. Оток, кръвонасядания и охлузвания на лява ушна мида. Охлузване в областта зад лява ушна мида. Кръвонасядане на дясна ушна мида. Кръвонасядане и повърхностно нараняване на лигавицата на долната устна. Охлузвания на брадичката и шията. Счупване на шесто ребро в ляво. Кръвонасядания на гръдния кош и поясната област. Луксация (изкълчване) на дясна акромиоклавикуларна става – тип I, довела до временно затрудняване на движенията на дясна раменна става (за срок по-малък от 30 дни). Кръвонасядания на ляво рамо, лява мишница и лява предмишница. Охлузвания на лява лакетна става и лява гривнена става. Кръвонасядане и охлузване на дясна мишница. Охлузвания на дясна лакетна става и дясна предмишница. Охлузване на дясна предкитка. Кръвонасядания и охлузвания на дясно бедро. Охлузвания на дясно коляно. Кръвонасядания в лява тазобедрена област. Охлузвания и кръвонасядания на ляво бедро. Охлузване на лява подбедрица, като изнудването е извършено при условията на чл. 213а, ал. 2, т. 2 НК.

Максималното наказание, предвидено от законодателя за най-тежкото от тези престъпления, е лишаване от свобода до три години.

За всяко от деянията са договорени отделни наказания, които съгласно закона са групирани и обвиняемият прие да изтърпи едно общо – най-тежкото от тях, а именно лишаване от свобода за срок от 1 година при първоначален общ режим и обществено порицание, което да се изпълни чрез прочитане на съдебния акт по Общинско Радио – Русе. При изпълнение на първото наказание е приспаднато времето, през което Д. М. е бил задържан, считано от 02.11.2022 г., като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода. Обвиняемият следва да заплати и направените по досъдебното производство разноски в размер на 1372,05 лева.

Окръжен съд – Русе счете, че договорените от страните вид и размер наказания дават необходимата обществена оценка и отговор на реализираните деяния. Независимо от това, че Д. М. е бил непълнолетен и е била налице възможността за отлагане изтърпяването на наказанието за изпитателен срок, правилно е преценено, че така не биха се постигнали целите на наказанието. Според съда, със споразумението се удовлетворява достатъчно целта да се поправи и превъзпита обвиняемият занапред, а в голяма степен и генералната превенция по отношение на всички останали членове на обществото запознати подробно с настоящите деяния, предвид факта, че настоящото производство и съответните събития са придобили доста голям обществен отзвук.

Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване или протест.

Чл. 63. (1) НК За непълнолетните предвидените в особената част на този кодекс наказания се заменят:

3. лишаването от свобода за повече от пет години – с лишаване от свобода до три години

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X