https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНад 13 милиона лева за бизнеса в Русе по първата процедура от...

Над 13 милиона лева за бизнеса в Русе по първата процедура от Плана за възстановяване

49 проекта за над 13 милиона лева ще бъдат финансирани в област Русе по първата процедура за „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/, стана ясно след проведен разговор между областния управител Анатоли Станев и екипа на Министерството на иновациите и растежа /МИР/.

Припомняме, че в началото на декември министър Пулев заедно със Станев проведе мобилна приема в крайдунавския град, на която бяха разяснени редица въпроси относно възможностите за кандидатстване по ПВУ и структурните фондове на Европейския съюз. В рамките на информационната кампания бяха подадени 134 проекта от фирмите в региона на обща стойност малко над 26 милиона лева. Това означава, че приблизително всяка трето предложение от страна на бизнеса е одобрено. По данни на МИР осигуреното финансиране за русенско е съизмеримо с отпуснатите средства за София-област и Варна, което извежда областта на една от челните позиции в страната.

„Работя с отлично подготвен екип и съм удовлетворен от постигнатия резултат. Наложи се да действаме в рекордно кратки срокове, за да осигурим безвъзмездни финансови средства за бизнесa в региона в един момент, белязан от различни по своята същност кризи“, коментира Станев. Според него служебното правителство показва, че с добър диалог и съвместни усилия могат да бъдат реализирани редица водещи приоритети, които за съжаление през последните 30 години са оставали на заден план. „В последно време виждам една по-голяма активност от страна на държавата и местната власт, която се изразява и в по-сериозен и качествен обществен диалог, гарантиращ вземането на адекватни решения“, допълни областният управител.

Колкото до втората процедура от Плана за „ИКТ решения и киберсигурност“,  през февруари Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност на МИР ще обяви списъка на класираните за финансиране проекти по нея. Средствата са отново от Плана за възстановяване.

От Министерството на иновациите и растежа споделиха, че вече са одобрени от ЕК и двете нови програми за бизнеса към МИР с общ бюджет от 5 млрд. лв. Това са новата „Конкурентоспособност“ (ПКИП) за 3 млрд. лв. и новата Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация (ПНИИДИТ) с бюджет от малко над 2 млрд. лв. По различни процедури през структурните фондове и Плана за възстановяване само през МИР в първата половина на 2023-а ще бъдат стартирани мерки за над 1 млрд. лв. за българските компании.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X