https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактора53 русенски фирми ще си поделят близо 1 милион лева от Плана...

53 русенски фирми ще си поделят близо 1 милион лева от Плана за възстановяване

53 русенски фирми ще получат 986 276 лева по втората процедура от Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ по линия на Министерството на иновациите и растежа /МИР/. Те са в сферата на ИКТ решенията и киберсигурността.

Финансовите средства ще се използват за решения в областта на информационните и комуникационните технологии и повишаване на киберсигурността в малките и средните предприятия. Това стана ясно от проведен разговор между заместник областния управител Детелина Ачева и експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР, информираха от Областна администрация – Русе.

Припомняме, че по първата процедура от НПВУ за технологична модернизация регионът бе сред най-добре представителите се в страната, като на практика всеки трети проект беше одобрен за финансова подкрепа. От 134 кандидатствали, 49 са одобрени за финансиране в размер на малко над 13 милиона лева. Според областния управител Анатоли Станев това се дължи най-вече на иновативния модел на поведение на министерството, който бе приложен от министър Пулев. Той заедно с областните управители в страната организира мобилни приемни, на които бяха представени възможностите пред бизнеса от съответния региона по Плана за възстановяване и европрограмите по линия на МИР.

Утре от 10:00 часа в Зала „Свети Георги“ на Областна администрация – Русе ще се проведе информационен ден относно възможностите, които предоставя Националния план за възстановяване и устойчивост пред фирмите за изграждане на ВЕИ инсталации в комбинация с батерии за локално съхранение на енергията. Инициативата е на Министерството на иновациите и растежа и се реализира с подкрепата на Областна администрация – Русе. В рамките на инициативата експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” към Министерството на иновациите и растежа ще представят условията за кандидатстване и условията за изпълнение. Ще бъдат обсъдени и често срещаните въпроси, получени след обявяването на процедурата. Според наличната информация към момента безвъзмездното финансиране ще бъде в размер до 1 милион лева и ще е насочено към микро, малки и средни фирми за инсталиране на фотоволтаични системи за производство на електричество за собствени нужди и за съхранението му. Мярката е с фокус върху фирмите с до 3000 служители от различни икономически сектори. Съфинансирането на проектите е до 50%.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X