https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВ Юпер поставят паметна плоча за убитите в Испания Ирина и Мария

В Юпер поставят паметна плоча за убитите в Испания Ирина и Мария

Утре от 11:00 часа в кубратското село Юпер ще бъде открита паметна плоча на убитите в Испания Ирина Спасова и 6-годишната ѝ дъщеря Мария. Припомняме, че младата жена и невръстното ѝ дете бяха открити с прободни рани в дома им в Испания в началото на ноември миналата година, а за престъплението е арестуван съпругът и баща на детето – Галин Стоянов, който е родом от русенско.

Според първоначалните версии убийството е извършено заради намерението на жената да напусне съпруга си. Ирина и Мария бяха погребани в Испания съобразно тамошните закони, като в тяхна почит в същия ден в Юпер биха църковните камбани.

Инициативата е на съученици и приятели на Ирина и ще се проведе под надслов „Не на насилието. Да кажем СТОП на агресията”. Младата жена е родом от Юпер, там е завършила основно училище, след което е продължила образованието си в друго населено място, живяла е в Русе, а последните 10 години е била в Испания. Завършила е строителен техникум, но е работела като маникюристка. В Юпер живеят част от роднините ѝ. Младата жена често се е прибирала в родното си място, където е участвала в танцовия състав към местното читалище. Последно се прибрала заедно с дъщеря си през август 2022-а. Двете участвали със състава от Юпер в Националния събор на народното творчество в Копривщица, където представили красивите хърцойски традиции.

Инициативата да се постави знак в тяхна памет е на приятели и съученици на Ирина. Паметната плоча ще е пред местното читалище „Напредък 1915”. „Избрахме мястото да е пред читалището в с. Юпер, защото Иринка беше една от активните му самодейци. Ценеше българското и го предаваше. Нека всеки, който мине оттам, да сведе глава и да отвори душата си за доброто”, споделят инициаторите. До плочата ще бъдат засадени и две дръвчета – „символ на живота, който не им беше позволено да изживеят”.

Инициативата е финансирана от приятелите и съучениците на Ирина с подкрепата на кмета на селото Петър Петров. Според областния управител на Русе Анатоли Станев трябва да направим всичко възможно обществото да бъде по-ангажирано и непримиримо с постъпки на всякакъв вид насилие, особено над жени и деца. „Благодаря на роднините и близките на Ирина и Мария, че въпреки огромната си болка намират сили и се ангажират с подобни каузи“, споделя Станев и изказва съболезнования за загубата.

Независимо че Ирина Спасова е родом от Юпер, а селото е в област Разград, то инициативата се подкрепя и от областния управител на Русе, тъй като за съжаление пред сходни проблеми е изправено не малка част от обществото. През следващите месеци от Областната администрация в Русе ще организират и редица събития, свързани с превенцията на насилието над жени и деца. Дейностите са предварително планирани и в тях ще участват представители на различни държавни и общински структури от региона, както и от неправителствения сектор.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X