https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДесетки русенци почетоха в Юпер паметта на убитите в Испания майка и...

Десетки русенци почетоха в Юпер паметта на убитите в Испания майка и дъщеря

Десетки жители от русенско и разградско се събраха по-рано днес пред сградата на читалището в кубратското село Юпер, за да почитат с минута мълчание паметта на убитите в Испания Ирина Спасова и 6-годишната ѝ дъщеря Мария.

Припомняме, че младата жена и невръстното ѝ дете бяха открити с прободни рани в дома им в началото на ноември миналата година, а за престъплението бе арестуван съпругът и баща на детето – Галин Стоянов, който е родом от русенско. Според първоначалните версии убийството е извършено заради намерението на жената да напусне съпруга си.

Областният управител на Русе Анатоли Станев счита, че трябва да се даде по-широка гласност на проблема и същевременно да се наблегне на разработването на политики за превенция на насилието. „Освен осигуряване на съвети, подкрепа и помощ на пострадалите, е необходимо да се предприемат по-сериозни действия, насочени към превантивни, образователни и информационни мерки, които да подпомогнат борбата ни с агресията“, каза Станев. Той отчита и необходимостта от по-сериозни наказания срещу лицата, упражняващи домашно насилие. „Всяка травма, независимо дали говорим за физическа, или емоционална оставя следи. Важно е такава да не бъде допускана и хората, които са в опасност от насилие или вече са станали жертва на такова да разберат, че ситуацията може да бъде променена и не е необходимо да търпят повече“, коментира още областният управител на Русе. През следващите месеци от Областната администрация в Русе ще бъдат организирани и редица събития, свързани с превенцията на насилието над жени и деца. Дейностите са предварително планирани и в тях ще участват представители на различни държавни и общински структури от региона, както и от неправителствения сектор.

Връстниците на Ирина от селото, с които е отраснала заедно, организираха две инициативи в нейна памет през днешния ден. Диана, Надежда, Слави, Станислава, Валери, Никола, Яна, Иван, Пламен и други със собствени средства осигуриха изработването на паметна плоча за двете жертви на домашно насилие. Тя бе поставена пред читалището. Мястото е избрано символично, защото младата жена е била самодейка в танцовия състав на културната институция. На същото място бяха засадени и две иглолистни дръвчета. Те са своеобразен символ на живота, който не им беше позволено да изживеят. Инициативата има и за цел да привлече общественото внимание към проблемите, до които води домашното насилие. Тя се проведе под надслов „Не на насилието. Да кажем СТОП на агресията” и съдействие за реализирането ѝ бе указано от кмета на Юпер Петър Петров. От своя страна той изрази съпричастност към скръбта на младите хора, които въпреки преживяната мъка вярват, че агресията може да бъде предотвратена.

Венец пред паметната плоча беше поднесен и от „Зоната клуб-Русе“, като на събитието присъства и кметът на съседното село Божурово Юджел Юсеинов. Да почетат паметта на Ирина и Мария, както и да покажат ангажираност с проблема с домашното насилие на площада в Юпер бяха дошли нейни съученици от Русе и класната ѝ ръководителка. Съпричастност от името на областния управител на Разград Драгомир Златев изрази директорът на дирекция в тамошната Областна администрация Светлин Симеонов. Като заместник-председател на областния съвет за превенция на домашно насилие Симеонов увери че институциите в региона са обединени по тази тема и работата им ще продължи в насока превенция и ранно разпознаване признаците на домашно насилие. Една от инициаторките на събитието Диана Димова апелира гласът на пострадалите да бъде чут, а извършителите да получават по-сурови присъди. „Събрали сме да се изправим срещу глобалната пандемия „насилие над личността“. Не искаме последствията да се превърнат в минало, а да се помнят и за тях да се говори“, сподели младата жена. В церемонията участваха и общински съветници от региона.

Ирина Спасова бе родом от Юпер. Там е завършила основно училище, след което е продължила образованието си в друго населено място, живяла е в Русе, а последните 10 години е била в Испания. Завършила е строителен техникум, но е работела като маникюристка. Младата жена често се е прибирала в родното си място, където е участвала в танцовия състав към местното читалище. Последно се прибрала заедно с дъщеря си през август 2022-а. Двете участвали със състава от Юпер в Националния събор на народното творчество в Копривщица, където представили красивите хърцойски традиции.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X