https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСлагат бариера на паркинга на „Енергетиците“, става платен за външни автомобили

Слагат бариера на паркинга на „Енергетиците“, става платен за външни автомобили

Междублоковите пространства на бл.“Енергетик-1“ и „Енергетик-2“ ще бъдат затворени с бариери, след като приключи ремонтът, който се извършва в момента от Община Русе. Безплатен достъп ще имат само живущите, а за останалите граждани това ще бъде възможно срещу заплащане, заявяват от общината.

От общината обясниха, че във връзка с увеличаване броя на гражданите, ползващи услугите на болница „Медика“, е установен недостиг на места за паркиране и пренатоварване на съществуващите паркинги в междублоковите пространства на блоковете „Енергетик-1“ и „Енергетик-2“ до невъзможност за нормална експлоатация.

„Това наложи Община Русе да изготви проект за основен ремонт и реорганизация на тези паркинги с оглед увеличаване на капацитета и подобряване на организацията на движение. Възложено бе и започна строителството по одобрения проект, като бяха положени нови бордюри, нова трошенокаменна и асфалтова настилка и хоризонтална маркировка. Проектът предвижда и поставяне на бариери за вход и изход, както и осигуряване на втора пътна връзка между паркоместата при двата блока. Към момента предвиденото по проект е изпълнено, като предстои поставянето на бариерите“, казаха от общината.

Поради сигнали за локви при дъжд общински служители са правили многократни проверки на обекта, при които са установили участъци с некоректно изпълнени асфалтови настилки. „Всички посочени по време на проверките недостатъци ще бъдат коригирани и изпълнени отново от изпълнителя на обекта и за негова сметка до окончателното приемане от Община Русе“, казаха още от местната администрация, предава Русе медиа.

Все още не е уточнено как ще влизат автомобилите на живущите – с чипове или чрез камера, която засича дали номерът на колата е в списъка на правоимащите. Според информация от живущи, безплатен достъп ще има само за един автомобил на апартамент.

Според общината, тъй като става въпрос за общинска собственост, бариерите са напълно законни. Не е ясно обаче как ще се реши въпросът със заплащането на външните лица, тъй като към момента в общинските наредби това не е зона за платено паркиране. Вероятно ще се наложи да се вземе такова решение от Общинския съвет.

Опасенията на живущите в квартала са, че автомобилите, които не могат да паркират край „Енергетиците“, ще се насочат към други междублокови пространства. Така проблемът ще се прехвърли към съседните блокове, които също могат да поискат да се поставят бариери за достъп, и така градът да се превърне в зони от миниатюрни затворени комплекси.

На въпроса дали ще има довършителни дейности, които трябва да се направят от самите живущи, както се говори, от общината обясниха: „Зоната около бордюрите ще бъде направена от изпълнителя, избран от Община Русе, но водоплътният тротоар около блоковете се поддържа от Етажната собственост и може да се ремонтира с нейно решение“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X