https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКрум Зарков: Президентът прояви трезва преценка и здрави нерви, избирайки БСП за...

Крум Зарков: Президентът прояви трезва преценка и здрави нерви, избирайки БСП за третия мандат

Крум Зарков: Президентът прояви трезва преценка и здрави нерви, избирайки БСП за третия мандат

Президентът Румен Радев прояви трезва преценка и здрави нерви, избирайки да връчи третия мандат за съставяне на правителство на “БСП за България”. Това заяви в “Денят започва” служебният правосъден министър Крум Зарков.

“Не би трябвало третият мандат да е изненада за БСП доколкото ръководството на партията на няколко пъти заяви, че са готови и имат желание за мандата. Две бяха партиите с най-отчетливо желание – БСП и “Демократична България”. Румен Радев прояви трезва преценка и здрав разум. Трезва преценка, защото очевидно БСП запази най-много опции за варианти за кабинет, докато “Демократична България” се ограничиха в това, че единствената опция е мнозинство с ГЕРБ и “Продължаваме промяната”, което не е възможно и това е ясно като ги чуе човек как говорят един за друг. Здрави нерви, защото постъпката му показа, че той е способен като държавник да превъзмогне доста неща по негов адрес от ръководството на БСП – и политическа критика и лични нападки. Но Румен Радев показа, че може да се извисява над тези неща”, заяви Зарков.

Според него политическата криза се дължи на начина на функциониране на политическите партии и нежеланието за промяна отвътре. Той се противопостави на предложенията за смяна на избирателната система.

“Това е все е едно, когато е слаб шофьорът, да търсите да смените колата. Системата никога не е перфектна, но не това е проблемът, който наблюдаваме сега. Проблемът се крие не в парламентаризма и в парламента, а в начина на функциониране на политическите партии – в запушеното им лидерство, невъзможност за вътрешен натиск, който да позволява нещата да се променят, когато избирателите виждат, че нещата не са ок. Когато партията ви пада наполовина и вие предлагате същото – какво очаквате да се случи”, попита той.

Според Зарков решението на президента да даде третия мандат на БСП връща партията в центъра на политическите събития, където ѝ е мястото.

“Дали това е мечешка услуга – това е въпрос не към Румен Радев, а който трябва да си зададем ние, социалистите. С този ход президентът върна БСП там, където ѝ е мястото – в центъра на политическите събития – не като придружна и маргинална партия, а в центъра и аз се надявам това да се задържи през следващите дни. Вина се носи пропорционално на тежестта – колкото си по-тежък в Народното събрание, толкова си по-виновен, че нещо не се е случило”, посочи Зарков.

Той заяви, че е рано да коментира въпроса дали би се кандидатирал за лидер на социалистическата партия на предстоящия конгрес.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X