https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЗа четвърти път: БСП върна неизпълнен мандат

За четвърти път: БСП върна неизпълнен мандат

БСП върна неизпълнен третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Партията връчва празна папка на държавния глава за четвърти път.

“Г-н президент, направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме четири важни задачи за редовно правителство и парламент – такива, каквито ги обсъдихме с вас – приемането на България в Шенген, законите по Плана за възстановяване, приемане на Бюджет за 2023 година и съдебна реформа. Поканихме всички партии на разговор. И от тези, които дойдоха, и от тези, които не дойдоха, но заявиха публични позиции, стана ясно, че не се събра съгласие и мнозинство за излъчване на редовен кабинет. Поради тази причина връщам третия мандат”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От своя страна държавният глава поздрави Нинова за положените усилия. “Искам да ви поздравя за усилията, които положихте за съставяне на редовно правителство в една много трудна политическа обстановка. Но явно и този път тя не намери разрешение и отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори. Пожелавам ви успех на тях”, каза Радев.

„Разочарование е, че няма да има редовно правителство. От това ще загуби България и хората. Забавят се доста важни процеси – тези четирите, които ние определихме като приоритетни”, посочи Нинова.

Тя отказа да се ангажира с прогноза за това кога ще се проведе следващият вот. „Това е работа на президента”, категорична бе председателката на левицата.

По думите ѝ в рамките на този парламент много неща не са могли да бъдат свършени. „Най-важното е приемането на бюджета за 2023 г. През него можехме да овладеем инфлацията, да увеличим доходите на хората и да се преборим поне отчасти с бедността и неравенството”, посочи Нинова. И допълни: „Това, че не можа да се състави кабинет с третия мандат, не е провал на БСП. Не можа да се състави и с първия, и с втория, така че това е общ неуспех на 48-ото НС. Не мисля, че има партия, която можеше да реализира този мандат, особено след скандала с Nexo”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X